1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Bekstvo mladenaca: Da li...

Bekstvo mladenaca: Da li je u pitanju Instagram trend ili nova tradicija?

24. фебруар 2023.

| Hana Dunđerov
Čak 91 odsto milenijalaca priželjkuje venčanje - bekstvo. Zašto?

U potrazi za originalnošću i spontanošću, nove generacije mladenaca sve češće, umesto klasičnog svadbarskog veselja biraju – bekstvo! Venčanje bez prisustva gostiju, spontano i lirsko, savršenu uspomenu.

Bekstvo mladenaca kroz istoriju

Nekada davno, besktvo je bilo rezervisano za one parove koji su bez znanja i blagoslova roditelja, po svaku cenu, želeli da se povežu brakom. Oni su u tajnosti napuštali roditeljske domove, pronalazili sveštenike i suočavali se sa brojnim društvenim posledicama. Jer, samim tim što su se odlučili na ovakav tip venčanja – njihova veza je bila iz nekog razloga društveno neprihvatljiva.

Najčuvenija scena je ona koju je osmislio William Shakespeare – Romeo i Julija  venčavaju se krišom na ivici šume, daleko od društvenih i socijalnih tabua i slepe roditeljske mržnje. Naravno, za dašanje mladence okolnosti su daleko drugačije: bekstvo nije nešto na šta su primorani, to je stvar izbora.

Kako danas izgleda romantično bekstvo mladenaca?

Danas, bekstvo izgleda ovako: preksaču se meseci priprema, ogromne svote za hale, spiskovi zvanica, traženje savršenog benda, dekoracije i bidermajera, probe torte… i skače se direktno na suštinu: sklapanje braka i zajednički život.

Bekstvo vam omogućava da sklopite brak brzo i jednostavno, fokusirajući se na suštinu samog događaja: posvećenost dvoje ljudi da se međusobno podržavaju i spremni su da to čine kroz različite životne situacije. Romantična ideja bekstva ruku pod ruku i tajne razmene zaveta i dalje veoma privlačna, iako većina mladenaca danas ne mora da strahuje od roditelja.

Bekstvo kao nova društvena paradigma?

Prema jednoj američkoj studiji čak 91 odsto milenijalaca spremno je na bekstvo, samo da bi izbeglo halabuku oko klasične svadbe. A što se tiče generacije X: da se ponovo venčavaju troje od petoro bi izabralo bekstvo.

Društvena mreža Pinterest je 2019. godine objasvila da je pretraga za bekstvo – venčanjima porasla za čak 128 odsto u samo jednog godini. A onda su i selebritiji počeli da nameću isti trend: Sophie Turner i Joe Jonas, Mailey Cirus i Liam Hemsworth…

Trend je toliko popularan da su se pojedini organizatori venčanja profilisali kao oni koji organizuju bekstva.

Zašto milenijalci biraju bekstvo?

Za milenijalce, pokazuje istraživanje, finansije su često prvi razlog zbog kojeg izbegavaju tradicionalne svadbe. Drugi razlog je odbacivanje tradicija koje smatraju nepotrebnim i preteranim.

U Americi, prosečno venčanje košta oko 35.000 dolara, a u Francuskoj bi vam trebalo oko 12.000 evra. U Srbiji, tvrde organizatori venčanja, treba vam oko 7.000 evra za prosečnu svadbu. Nije ni čudo što ideja o romantičnoj proslavi za dvoje uzima maha – prosto je mučno ako pomislite da toliko košta prosečnih osam sati zabave.

Ali to ne znači da su mlada i mladoženja nove generacije zadovoljni venčanjem na čistini u šumi, u staroj beloj haljini. I kao i svaki put kada se menjaju društvene navike i tradicije, potrošačko društvo u tome vidi priliku. Današnje bekstvo mora da bude ultraoriginalno i superindividualizovano.

Za milenijalce jednostavno ne postoje prepreke: ako su smislili da se venčaju u Škotskoj, a onda odelete na vikend u Grčku, oni će to i uraditi. Pa, da li je to onda samo hir generacije koja bi da privuče pažnju na Instagramu?

Da li je bekstvo venčanje ipak samo instagram hir?

Ne mora da znači. Koliko god oni bili rešeni da ruše tradicije i koliko god da nam se društvo promenilo, milencijalci koji organizuju bekstvo ipak će biti na meti svoje okoline. Majke će im zameriti što ih nisu videle pred matičarem, neka tetka će prestati da priča sa njima, a stric će im doživotno zamerati.

Za mnoge je rešenje venčanje „u dva koraka“. Najpre romantično bekstvo,a potom večera za najbliže rođake. U krajnjoj liniji, zašto ne biste dva puta slavili najznačajniji datum u svom životu?

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: SunnyVDM/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate