1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Čak i najjače žene...

Čak i najjače žene ponekad plaču: Zašto je to isceljujuće?

22. јун 2024.

| Snežana Vranić
Ne, ovo nije znak slabe osobe...

Plakanje je jedinstvena ljudska osobina koja oslobađa hormone i napetost. Ipak, plačemo iz raznih razloga. Pa zašto je plakanje dobro?

Plač je prirodni lek protiv bolova koji smiruje i muškarce i žene. Da li se sećate kada ste se poslednji put isplakali? Ipak, do plakanja ne dolazi samo zbgo negativnih emocija. To takođe može da nam donese i mnogo dobrog.

Zašto je plakanje dobro?

Suze su kapi vodene tečnosti koje luče očne žlezde sa funkcijom da održavaju površinu rožnjače i konjuktive vlažnom i čistom. Suze sadrže mali procenat natrjium hlorida, proteina, uree, glukoze i lizozim koji je sposoban da uništi brojne bakterijske vrste.

Oči su takođe pune emocija ili patnje. Heder Kristl (Heather Christle) napisala je „Knjigu suza“ pokušavši da uđe u trag suzama i da otkrije šta je zajednočko sjajnim očima i očajničkim jaucima.

„Imamo suzni film koji štiti očnu jabučicu i održava oči zdravim. Imamo suze koje stvaraju iritansi, luk ili prašina. A iznad svega imamo emocionalni plač. Kada smo tužni, ljuti, frustrirani. Ali i za pozitivne emocije. Na primer, najbolji prijatelj koji se venčava, poklon koji nas pogađa, nešto zbog čega osećamo toplinu ili zadovoljstvo“, objašnjava Margerita Hasan (Margherita Hassan), psihološkinja, specijalizovana za terapiju fokusiranu na saosećanje. Takođe, često kada plačemo i kadaa druga osoba to primeti, ona postaje saosećajnija. Brine o nama, štiti nas, stvara podršku i  bliskost.

Zašto je plakanje dobro: Naša supermoć

Majkl Trimbl (Michael Trimble) bihevioralni neurolog i profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu u svojoj knjizi „Zašto ljudi vole da plaču“ objašnjava da „ako je tačno da ljudska bića plaču emocionalno, mora da je postojao trenutak u ljudskoj evoluciji u kojem su suze dobile značenje što prevazilazi biološke funkcije.“Prema neurologu, plakanje je fundamentalni korak u transformaciji čoveka. Čak i ako je plač često povezan sa ženskom krhkošću i slabošću, emocionalni odgovor je biološki, za sve, bez obzira na pol.

Kada plačemo, aktivira se naš parasimpatički nervni sistem, smirujemo se, tenzije se raspadaju. U našem telu se oslobađaju neurotransmiteri i hormoni: oksitocin, hormon koji stvara vezu sa drugima, endorfini i takođe serotonin, neurotransmiter sreće. Mi smo bombardovani od njih i čine da se osećamo dobro, suze su fantastičan prirodni lek za ublažavanje bolova.

„Fascinantni aspekt emocionalnog plakanja je to što možete da briznete u plač kada ste srećni“, piše Pepita Sendvič (Pepita Sandwich), argentinska vizuelna umetnica, u svom eseju o crtanju „Piangere, isceljujuća moć suza“ (koji je objavio Sonda) gde se seća da je jecala kada je imala 13 godina čak i sa starijim bratom kojeg je ostavila njegova devojka i kako su je suze koje su njeni roditelji prolili zbog njenih dostignuća uvek činili važnom. Zajednički isceliteljski plač, zajedničko olakšanje jer: „Plakanje ne znači da si slab. Od kada si rođen, to je uvek bio znak da si živ.“ „Plač, dakle“, zaključuje Pepita, „nije naša slabost, već naša supermoć“.

 

Izvor slike: Domepitipat/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate