1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Postoji 7 vrsta odmora...

Postoji 7 vrsta odmora – koji je vama potreban?

15. јун 2024.

| Snežana Vranić
Nije svejedno na koji način se odmaramo.

Kako se ne umorimo od uvek istih stvari, jasno je da nam je potreban i drugačiji odmor. Koje vrste odmora postoje i kako da znate koji je vama potreban?

Kada kažete da vam je potreban odmor, možete zamisliti subotnje popodnevno spavanje, petak uveče kada niste otišli ​​na piće ili slobodan dan na poslu. Drugim rečima, sati opuštanja i/ili sna. Iako ništa nije bolje od fizičkog odmora, ideja da zapravo postoji sedam različitih vrsta odmora postaje sve popularnija na TikToku.

Koje vrste odmora postoje?

Psihološkinja dr Saundra Dalton-Smith (Sandra Dalton Smit) tvrdi da nam je  potreban mentalni, emocionalni, duhovni, društveni, senzorni i kreativni odmor. .Iako neke vrste odmora mogu biti važnije – a mi možda tražimo jedan ili dva češće od drugih – svi oni igraju ulogu u tome kako se osećamo svaki dan.

„Bez angažovanja u svih sedam vrsta odmora, možete početi da se osećate iscrpljeno“, kaže dr Betsy Chung (Betsi Čung), klinički psiholog. „Skoro sve što radite troši energiju i ta energija se mora vratiti. Kada ne odvojite vreme da se odmorite fizički, mentalno, emocionalno itd, možda ćete na kraju početi da doživljavate simptome sagorevanja, kao što su hronični umor, razdražljivost, nedostatak želje za obavljanjem stvari i kreativne blokade.“ Pa koje vrste odmora postoje?

Fizički odmor

Fizički odmor je čin podmlađivanja tela i njegovih energetskih nivoa kroz san i opuštanje. On pomaže telu da efikasno funkcioniše i omogućava nam da zadržimo energiju za učešće u svakodnevnim aktivnostima. Takođe nam pomaže da ojačamo imunitet.

Ako se osećate usporeno, haotično i razdražljivi ste, najverovatnije vam je potrebna ova vrsta odmora. Takođe, imunitet često opadne u ovom slučaju. Prema mišljenju stručnjaka, bilo bi idealno kada biste se na neko vreme sklonili od izvora svog umora svaki put kada se osećate umorno. Međutim, pošto to nije uvek moguće, preporučuje male doze odmora tokom dana. Na primer, nemojte jesti pred ekranom, prošetajte u parku ili uživajte u popodnevnim satima sedeći na klupi na trgu u komšiluku. Naravno, on predlaže da spavate što više možete.

Mentalni odmor

Mentalni odmor je u tome da svom mozgu i duhu date priliku da se odmore.
Na ovaj način ćete imati priliku da jasno razmišljate. Ovako dajete svom umu priliku da se na neko vreme isključi, da prestane da razmišlja o tome šta vam je sve vreme na umu. Pomoći će vam da smanjite stres i anksioznost u vašem životu. Možda će vam biti lakše biti u svakodnevnim problemima sa kojima se suočavate.

Mentalni odmor vam je potreban ako vam je teško da se koncentrišete ili se osećate frustrirano. Pokušajte da napravite pauze od pitanja koja vas u tom trenutku tiču. Ako ste, na primer, na poslu preuzeli veliki projekat i osećate se kao da ste došli u ćorsokak, onda se odvojite na neko vreme i uradite nešto drugo. Vaše razmišljanje na ovaj način biće pročišćeno. Takođe, postavite granice na radnom mestu i u vašim odnosima. Držite se njih i ne kršite ih.

Koje vrste odmora postoje: Društveni odmor

Radi se o uspostavljanju ravnoteže između interakcije sa drugima i obezbeđivanja vremena za sebe. Svima nam je potreban prostor da obradimo svoje misli i osećanja, bez uticaja drugih. Društveni odmor vam omogućava da se ponovo povežete sa sobom i onima oko vas sa više svesti i smirenosti. To vam daje sposobnost da tokom vremena da razumete kada je potrebno potrošiti vreme na vas.

Kada se osećate kao da su vam svi dosadni, dosadni su vam društveni događaji i nema smisla da razgovarate sa ljudima oko sebe, onda vam treba mali predah za sebe. Ako želite da se opustite u društvu, stručnjaci predlažu da budete veoma oprezni na koje društvene pozive pozitivno odgovarate i kako planirate svoje izlete. Ako radite previše između posla, prijatelja, veza i volontiranja, pokušajte da smanjite, za svoje dobro.

Duhovni odmor

Duhovni odmor predstavlja stvaranje prostora koji nam omogućava da pronađemo smisao u svemu što radite. On nam pomaže da se povežemo sa našim vrednostima i ciljevima. Daje nam mogućnost da se nosimo sa dubokim egzistencijalnim pitanjima o tome šta nam je važno i koja je naša svrha.

Ako osećate da vam život stagnira i da nemate svrhe, onda je mentalni odmor neophodan. Na ovaj način se možete više fokusirati na izbore koje donosite u životu i osećati se kao da ste vi zaduženi za svoj život, a ne za druge. Pokušajte sa meditacijom, volontiranjem i stvaranjem nečeg lepog.

Kreativni odmor

Ovaj tip odmora omogućava nam da budemo kreativniji, aktivniji i razigraniji. Ova vrsta odmora nam pomaže da rešimo probleme i osećamo se usklađeniji sa projektom ili ciljem na kojem radimo. Takođe je zabavno! Kreativni odmor je savršen lek kad god vam je dosadno i nemate šta da radite.

Provedite vreme crtajući, istražujući novi aspekt sebe ili čitajući knjigu. Možete se prijaviti za časove kreativnog pisanja, zanate ili veštine sa kojima želite da eksperimentišete. Ne morate biti „dobri“ u projektu da biste bili kreativni. Samo se zabavite.

Koje vrste odmora postoje: Senzorni odmor

Senzorni odmor je povezan sa stimulansima iz okoline, kao što su glasna gradska buka, buka automobila i odvraćanje pažnje od brojnih obaveštenja na elektronskim uređajima. On je važan jer nam pomaže da povratimo kontrolu nad načinom na koji doživljavamo svet oko nas. Omogućavanje našim čulima dovoljno odmora rezultiraće sveukupnim mirnijim prisustvom i ličnošću.

Kada očajnički želite da se sakrijete od svih i kada vam i najmanja buka smeta, onda vam je svakako potreban senzorni odmor. Najbolji način za ovo je meditacija. Radite vežbe disanja i koncentracije i dajte sebi vremena. Takođe bi bilo od velike pomoći da planirate svoj svakodnevni život. U okviru ovog programa najvažnije je planirati pauze sa ekrana.

Emocionalni odmor

Emocionalno blagostanje se odnosi na našu sposobnost da brinemo o sebi i drugima. Prema rečima stručnjaka, emocionalni odmor utiče na našu sposobnost da se odnosimo prema drugima na zdrav način. Takođe obnavlja vezu koju imate sa sobom, što utiče na vaš odnos sa drugima.

Najosnovniji znak emocionalne iscrpljenosti je frustracija. Ako osećate da vas drugi nerviraju, postajete svadljivi i nestrpljivi, svakako vam treba vremena da se opustite. Da biste to uradili,vodite dnevnik, razgovarajte sa dobrim prijateljem, obradite svoje misli na psihoterapiji, beležite svoja osećanja ili započnite svakodnevnu praksu samokontrole. Posmatranje kako se osećate pomoći će vam da ostanete povezani sa sobom i razumete kada vam je zaista potreban odmor.

Izvor slike: Jevtic/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate