1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Kako prepoznati psihičko nasilje...

Kako prepoznati psihičko nasilje od nadređenih?

28. фебруар 2024.

| Snežana Vranić
Ovakve probleme ne smete ignorisati...

Psihičko nasilje od nadređenih nije redak slučaj na radnom mestu. Međutim, veoma je važno da se možete zaštititi od toga, ali je glavna stvar prepoznati znakove na vreme.

Često kada govorimo o psihičkom nasilju najčešće mislimo na lične odnose, ali se ono može javiti i u drugim odnosima. Normalno je da se sukobi i nesuglasice dešavaju u bilo kojoj kompaniji, a često je teško držati emocije pod kontrolom. Međutim, ako je manipulacija i ponižavanje zaposlenih uobičajeno, moguće je da se suočavate sa psihičkim nasiljem.

Kako prepoznati psihičko nasilje od nadređenih?

Maltretiranje na poslu može biti „horizontalno“ ili „vertikalno“. U prvom slučaju, zaposleni je podložan pritisku kolega. Osoba postaje izopštena i prinuđena je da se sama suoči sa grupom ujedinjenih protiv njega.

Međutim, postoji i drugi način psihičkog nasilja, a to je kada tiranski šef pretvara živote podređenih u potpunu noćnu moru. Ponekad zaposleni odlaze jer ne mogu da izdrže emocionalni stres, dok drugi nastavljaju da izdržavaju držeći se visoke plate ili prestižnog položaja. Evo na osnovu čega možete da prepoznate da trpite psihičko nasilje od nadređenih.

Javni napadi i uvrede

U ovom slučaju, nadređeni često ponižavaju druge, naročito u prisustvu drugih. Podizanje glasa ili dobijanje ličnih i javnih prekorevanja pred svedocima su njihov način da drže sve pod kontrolom. Ovakvim šefovima nedostaje konstruktivna kritika.

Podsmeh i sarkazam

Humor ublažava napetost, pa je tako i na poslu. Ali šale koje vaš nadređeni zbija ne bi smele da se tiču vašeg izgleda, ličnog života i da izazivaju osećaj stida i sumnje u sebe.

Omaložavanje profesionalnih kvaliteta

Ukoliko šef navodno ne primećuje vaše profesionalne uspehe, već eksplodira na najmanju grešku onda je to pokazatelj da nešto nije u redu. Vaše mišljenje se u ovom slučaju ne uzima u obzir kada se raspravlja o važnim pitanjima, a svaka vaša inicijativa se odbija.

Nadređeni vam ne dozvoljava da imate lični život

Često šefovi očekuju da budete dostupni u bilo koje doba dana i da ste spremni da požurite na njihov prvi poziv. U suprotnom, šef će biti nesrećan i iskaljivaće se na vama.

Psihičko nasilje od nadređenih: Preuzimanje zasluga

Šef jako retko postavlja jasan zadatak. Čini se da ima prostora za kreativnost i razmišljanje, ali su ciljevi drugačiji. Ako je projekat bio uspešan, to je pokazatelj negovih veština upravljanjem, a ako ne uspete, samo ćete vi biti krivi.

Promene raspoloženja i stavova

Ujutro je šef lepo razgovarao sa vama uz šoljicu kafe, a do kraja dana se nalazite na strašnom udaru. Šefov stav se menja naglo i bez objašnjenja.

Manipulacije i pretnje

Stalno vam skreću pažnju na to da ste ovde zbog srećnih okolnosti što znači da morate da dokažete da morate da zaslužite svoje mesto ovde. Radite prekovremeno i izdržite sve zezancije.

Sve zavisi od raspoloženja nadređenog

Ovo čini da oko nadređenog hodate kao po jajima jer nikada ne znate kako će odreagovati. Često njihovi planovi i odluke zavise samo od raspoloženja u kome se danas probudio.

Kako da se izborite sa psihičkim nasiljem od nadređenog?

Najsigurniji način da to uradite je svakako da promenite posao, ali to ne pomaže uvek. Ako ne znate kako da se postavite prema takvim ljudima, oni će vas proganjati i u budućnosti.

Dozvolite sebi da se oporavite

Ako je moguće, uzmite odmor i psihički se oporavite. Tada možete trezveno proceniti šta se dešava i razumeti koliko je situacija kritična i izabrati pravu strategiju za dalje delovanje.

Postavite lične granice

Problemi sa psihološkim pritiskom su najčešće povezani sa slabim ili odsutnim granicama. Kada čovek ne zna da brani svoje gledište i nastoji da bude dobar za sve, postaje meta psihološkog napada. Najčešće će ovi zaposleni biti opterećeni dodatnim obavezama. Međutim, rad sa ličnim granicama je složen i mukotrpan i često zahteva pomoć specijaliste. Međutim, kao rezultat toga, nećete dozvoliti da vas neko ponižava.

Održavajte distancu sa nadređenima

Nemojte deliti stvari iz ličnog i privatnog života sa kolegama i nadređenima. On vam neće postati prijatelj, a imaće uvid u to koje su vaše slabe tačke na koje može da vrši pritisak u budućnosti.

Psihičko nasilje od nadređenih: Fokusirajte se na sopstvene ciljeve

Ne zaboravite zašto idete na posao. Povoljna atmosfera je važna, ali glavna stvar je vaš prihod, razvoj karijere i rast. Usredsredite se na ove zadatke i možda će problemi sa vašim šefom izgubiti na težini.

Ne plašite se promena

Razvijajte se, poboljšajte svoj profesionalni nivo i održavajte društvene kontakte. Na taj način ćete se osloboditi od straha od gubitka posla i prestaćete da reagujete na manipulaciju.

Najveći problem koji može da vam oteža čitavu situaciju je ignorisanje. Zaposleni često zažmure pred agresivnim ponašanjem menadžera, uveravajući sebe da su svi takvi ili da je on šef i da on uvek ima pravo. Međutim, ovo može imati trajne posledice po psihu i zbog toga je neophodno da odreagujete.

Izvor slike: JackF/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate