1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Zapečene tikvice u rerni...

Zapečene tikvice u rerni sa šparglama

23. jul 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Brz, ukusan, zasitan ručak? Moguće je!

U našem receptu koristimo sitno seckane zelene špargle i tanko isečene tikvice, ali lepota slojeva je u tome što se mogu menjati kako se meseci i godišnja doba menjaju. Između kockica hleba može da se stavi skoro svako povrće (pečurke, spanać, mladi luk, itd.), kao i prepečena slanina, šunka, začinsko bilje ili šta god hoćemo.

Zapečene tikvice u rerni

 

Sastojci
1 paket zelene špargle (isecite na manje komade)
1 srednja tikvica (tanko sečena)
4 kriške hleba
50 g sira (narendan parmezan ili gauda)
4 kom jaje
3,5 dl mleka (sa visokim sadržajem masti, ali se može napraviti i sa kajmakom)
so prema ukusu
crni biber po ukusu (sveže mleveno)
1 kašika maslaca (istopljenog)

Priprema

  • Zagrejte rernu na 170 stepeni. Pleh za pečenje namažite puterom.
  • Pomešajte jaja i mleko u velikoj posudi. Posolite i pobiberite. Dodajte hleb isečen na kockice, špargle isečene na nekoliko centimetara i veći deo sira i pažljivo mešajte dok komadi hleba ne budu premazani smesom od jaja.
  • Sipati u podmazan pleh.
  • Pecite nepokriveno 15 minuta. Izvadite iz rerne i na vrh stavite tanke kriške tikvica. Premažite otopljenim puterom. Pecite još 20 minuta ili dok se jaje ne stegne. Odozgo pospite preostalim sirom i stavite u rernu na ne više od minut da sir malo porumeni.
  • Ostavite da se ohladi pre serviranja.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Ivannag82/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate