1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Recept za burek bez...

Recept za burek bez glutena: Uživajte u omiljenom doručku

30. maj 2024.

| Snežana Vranić
Sa ovim receptom ćete sigurno uživati u mekoći...

Ukoliko ste na bezglutenskoj ishrani onda znate koliko je teško naći burek bez glutena. Ipak, do sada smo već navikli da sve pravimo sami.

Čak i ako ste navikli na bezglutensko brašno i testo, znate da ne polazi baš uvek sve jednostavno za rukom i da se naravno ovo brašno razlikuje od onog na koje ste navikli. Ovo je posebno slučaj ako ste novi u bezglutenskoj ishrani. Ipak, ne očajavajte, nakon nekoliko propalih pokušaja i promašenih recepata, pronaći ćete onaj pravi i uživaćete u svemu kao i do sad.

Recept za burek bez glutena

Sastojci:

  • 400 gr brašna (najbolje Schar mix B)
  • 3 g soli
  • 4 supene kašike ulja
  • 380 ml vode
  • Nadev po želji

Priprema:

  • Izmešajte brašno, so i ulje. Potom dodajte vodu i zamesite testo dok ne dobijete homogenu smesu koja se odvaja od posude.
  • Testo potom podelite na dva dela i prebacite na pobrašnjenu površinu. Laganim potezima s malo brašna ponovo zamesite testo i oblikujte loptice.
  • Oblikovane loptice premažite s malo ulja, pokrijte prozirnom folijom i ostavite pola sata da testo odmori.
  • Nakon pola sata, na pobrašnjenu površinu prebacite jednu lopticu testa i pospite je sa malo brašna.
  • Lagano razvaljajte lopticu, a onda polako testo motajte oko oklagije i razvijajte. Uvek vodite računa da je površina ispod testa pobrašnjena kako se ne bi lepilo.
  • Loptice treba da razvaljate dok ne vidite prste kroz nju. Naravno, ne može biti toliko tanko testo kao kada je u pitanju redovno testo.
  • Kada razvijete koru, stavite nadev koji želite, urolajte u pužiće i stavite u pouljenu tepsiju.
  • Burek/pita poređajte u pouljenu tepsiju, pouljite i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 220 stepeni. Nakon 20-ak minuta kada vidite da je pita porumenila, zalijte je sa provrelom posoljenom vodom (200 ml sa 1/3 kašičice soli).
  • Isključite rernu i zalivenu pitu vratite u nju, a iznad stavite dugi pleh kako bi voda isparila, ali da burek ne izgori na vrhu.
  • Čuvajte u šerpi prekriveno krpom i poklopcem.

Ukoliko radije koristite Nutrifree brašno, možete isprobati ovaj recept:

Izvor slike: Ryzhkov/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate