
Obavezno isprobajte: Rice paper burek, recept u trendingu
23. јун 2025.
| Nataša Stevanović
Brzo, zdravo, ukusno, bez glutena – rice paper burek je preuzeo društvene mreže. Ma, prvi je u trendingu!
Zamislite hrskavu koricu sa sočnim punjenjem za čiju pripremu nije potrebno brašno, puno vremena, umeće razvlačenja kora i gomila kalorija kojih se kasnije morate rešiti.
Rice paper burek će vas osvojiti
Praktičan, lagan i savršen za tempo urbanog ritma koji zahteva brojna prilagođavanja, pa i ona u ishrani, rice paper je postao namirnica koja olakšava život. Možete ga kupiti u svakoj radnji s azijskom hranom, a priprema je nikad lakša. Sve što treba učiniti je da potopite listiće u malo vode ili umućena jaja.
View this post on Instagram
Rice paper burek za nadev koristi klasičan izbor: uprženo mleveno meso ili sir, pavlaku, jaje, ali u igri su i spanać, tikvice, karamelizovani luk. A izvodljivo je napraviti i slatke opcije – s jabukama, a i banane dolaze u obzir.
View this post on Instagram
Kako se pravi rice paper burek
Što se kora tiče, menjamo ih pirinčanim papirom. Pre nanošenja nadeva, potrebno je potopiti ih kratko s obe strane u mešavinu maslinovog ulja i mineralne vode ili umućena jaja.
Klasičari, tradicionalisti i poštovaoci tzv. stare škole će reći da ovo nije burek. Ali, dajmo malo prostora savremenim opcijama, jer i današnji klasici su nekada bili noviteti… Uostalom, moderan čovek traži balans ukusa i zdravlja, uz što veću uštedu vremena. I zato je rice paper burek savršeno rešenje.
View this post on Instagram
Ako očekujete teksturu klasičnog bureka, bićete iznenađeni. Nakon pečenja pirinčani papir postaje hrskav, ali ako odstoji postaje žilav i gumenast. Zato, uživajte u ovim zalogajima dok su topli.
Rice paper burek je zdrav obrok, a izgleda kao cheat meal
Ovo je idealan recept za brunch s ekipom, lenji dan kod kuće ili izbor fancy party snack. Pored toga, savršeno je instagramičan.
Izvor slike: nata_vkusidey/Getty Images
Nastavite da čitate
