Savršen trenutak: Kada otvoriti bocu vina za najbolji ukus
Svet vina prepun je tajni
04. јун 2023.
| Ranka BulatovićPavlova torta desert je kojem niko ne može da odoli. Vredi svakog trena i dinara koji ćete uložiti. Pripremanje Pavlove je veliki izazov: od mućenja belanaca do pečenja, moramo obratiti pažnju na toliko malih stvari. Međutim, ovaj izazov možemo shvatiti i kao uzbudljivu, kulinarsku avanturu, a radost stvaranja može da zameni brigu hoće li sve ispasti kako treba.
Pavlova se zasniva (bukvalno) na velikoj puslici. Da bismo napravili ovo delikatno savršenstvo, potrebni su strpljenje i preciznost. Snažno mućenje ostavljamo mašini, ali se sirće i skrob, neophodni za vazdušastu teksturu, moraju umešati ručno. Možda je najkritičniji momenat pečenje: rernu zagrejte na 130 stepeni, pa kada dodate smesu, smanjite na 110. Ne vadite kolač odmah nakon isteklog vremena za pečenje! U ovom slučaju, važni procesi se i dalje odvijaju u pećnici: površina puslice se suši i njena tekstura postaje čvrsta.
Umutite belanca u penu, pa kada je pena polutvrda dodajte šećer i mutite dok ne dobijete gustu masu nalik na beze. Do tog vremena, šećer će se potpuno otopiti. Zatim dodajte skrob i sirće, ali ih samo čvrstim, brzim pokretima umešajte u penu. Pomoću lopatice stavite penu na pleh obložen papirom za pečenje i oblikujte ga u željeni oblik. Peći i sušiti u rerni zagrejanoj na 130 stepeni 45 minuta, uz mešanje vazduha na 110 stepeni. Nakon što su beze gotove, isključite rernu i ostavite ih da se ohlade sa blago otvorenim vratima rerne. Možemo ih čak i „zaboraviti“ na nekoliko sati.
Iako možemo da ga kupimo i u prodavnici, mnogo je bolje ako kremu od limuna za Pavlovu pripremimo sami. Tekstura kreme od limuna treba da bude slična holandez sosu.
Sastojci:
Za bazu:
Za krem od limuna:
Za dekoraciju:
Priprema:
Baza: Mutite belanca mikserom. Kada je pena polutvrda dodajte šećer i umutite dok se ne dobije gusta masa nalik na beze. Do tog vremena, šećer će se potpuno otopiti. Zatim dodajte skrob i sirće, i ručno ih umešajte. Pomoću lopatice stavite penu na pleh obložen papirom za pečenje i oblikujte ga u željeni oblik. Peći i sušiti u rerni zagrejanoj na 130 stepeni 45 minuta, uz mešanje vazduha na 110 stepeni. Nakon što su baza gotova, isključite rernu i ostavite ih da se ohlade sa blago otvorenim vratima. Možete je slobodno i „zaboraviti“ na nekoliko sati.
Krema od limuna: U činiji pomešajte žumanca, šećer, limunovu koricu, limunov sok i so. Stavite posudu na paru i neprestano mešajte silikonskom mutilicom dok se ne zgusne (8-10 minuta). Skinite lonac sa vatre i mešajte još nekoliko minuta da biste izbegli grudvice. Zatim procedite.
Hladan puter iseći na 6-8 delova, pa ga pomešati sa kremom od limuna. Pažljivo mešajte dok se puter lepo ne otopi od vrućine. Na gotovu kremu stavite prijanjajuću foliju, da se ne bi stvorila korica i držite u frižideru 1-2 sata. Krema se tokom hlađenja dodatno zgusne.
Rasporedite jagode ili drugo bobičasto voće po želji. Preko ukrasite sledećim filom. Dobro umutite šlag, maskarpone i ekstrakt vanile.
Ranka Bulatović, dugogodišni novinar i urednik: Zaljubljena u dobre knjige
i filmove. Isprobava sve moguće preparate za negu kose koji joj dođu pod
ruku.
Izvor vesti: https://marieclaire.hu
Izvor slike: Koval Nadiya/gettyimages.co.uk
Svet vina prepun je tajni
Ili bar prvu nagradu po ukusu norveškog plivača...
Evo gde treba da idete...
Lokalni ukusi koje ne smete propustiti...
Spoj neobičnih ukusa je svakako privukao pažnju..
I ko je poneo ovu titulu?