Da li zaista dodavanje cimeta u čaj ili kafu blagotvorno utiče na čitav organizam?
Da li ste se ikada zapitali koji su benefiti cimeta na zdravlje?
10. februar 2024.
| Snežana VranićOvaj napitak je toliko popularan da se svi pitamo kako se pravi espresso martini da bismo mogli da ga pijemo u svakoj uzbudljivoj prilici.
Ovo je jedan od najpopularnijih koktela, a lako ga možete napraviti kod kuće. Ovaj koktel oduševljava kremastom teksturom i dekadentnim ukusom kafe. Ovih nekoliko recepata vam mogu pomoći da napravite savršeni espresso martini.
Sveža porcija espresa je ključna da bi ovaj napitak bio ukusan, a potrebno je dodatu mu votku, liker od kafe i puno leda. Piće ukrasite sa tri espresso zrna koja predstavljaju zdravlje, bogatsko i sreću. Pomešajte 60 ml Belvedere votke, 20 ml likera od kafe i jednu čašicu espresso kafe.
Ukoliko nemate pristup svežem espresu kod kuće, isprobajte recept koji se oslanja na hladnu kafu. Dodavanje nota kokosa i vanila će mu dodati tropski ukus. Treba vam 45 ml kokosovog ruma, 30 ml kafe i 20 ml vanilinog sirupa. Promućkajte sve sastojke zajedno sa ledom i procedite u čašu za martini.
Još jedna zabavna igra sa ukusima jeste da votku zamenite sa irskim viskijem. Uzmite 45 ml irskog viskija, i po 15 ml ohlađenog espressa, likera od kafe i amara. Možete staviti tri zrna kafe kao ukras. Dodajte sastojke u šejker za koktele sa ledom i protresite. Procedite u kupe čašu i ukrasite sa tri zrna kafe.
Ako želite da poboljšate zanimljiv ukus espresso martinija, pravljenje sopstvenog sirupa može podići koktel na sledeći nivo. Treba vam 45 ml votke, 20 ml espresa i 20 ml sirupa od đumbira. Da biste napravili ovaj sirup u šerpu stavite 55 g svežeg rendanog đumbira, toliko cimeta i 30 gr paste od vanile. Sve prokuvajte uz često mešanje. Ostavite da se krčka 15 minuta i kada se ohladi čuvajte u tegli.
Za koktel dodajte sve sastojke u šejker sa ledom i snažno protresite. Dvostruko procedite u ohlađenu čašu za martini.
Dok se votka stapa sa ukusom kafe espreso martinija, stari rum će doneti i aromu vanile. Uzmite po 30 ml ruma, likera od kafe, espressa i 15 ml jednostavnog sirupa. Sipajte sve sastojke u šejker za koktele i protresite sa ledom. Potom procedite u ohlađenu kupe čašu i ukrasite zrnima kafe.
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Izvor slike: bhofack2/GettyImagesPlus
Da li ste se ikada zapitali koji su benefiti cimeta na zdravlje?
Isprobajte već sutra!
Svet vina prepun je tajni
Ili bar prvu nagradu po ukusu norveškog plivača...