1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Dijeta po genotipu: Kakvu...

Dijeta po genotipu: Kakvu ishranu treba da imate ako želite da smršate?

24. mart 2024.

| Snežana Vranić
Nade nisu izgubljene...

Koliko puta ste krenuli na neku dijetu, a potom bili razočarani rezultatima? Međutim, dijeta po genotipu bi mogla da razjasni mnoge stvari.

Telo svake osobe funkcioniše na drugačiji način i sastoji se od neponavljajućeg skupa gena koji čine naš genotip. To znači da svaki organizam ima različite nutritivne potrebe od drugih. Upravo to objašnjava brojne neuspehe pri izboru dijeta.

Šta je dijeta po genotipu?

Prema nedavnim istraživanjima naučnika, ljudi su podeljeni u tri grupa od kojih je svaka osetljiva na određenu hranu. Višak ove određene grupe namirnica u telu dovodi do viška telesne težine. Prednost ovog tipa dijete je odbacivanje najštetnijih namirnica za određeni organizma. Istovremeno, osnova ishrane u svim slučajevima postaje zdrava hrana koja može pružiti osobi sve potrebne vitamine i mikroelemente.

Masti

Jedna grupa ljudi je najpodložnija mastima u ishrani. Dakle, unošenjem hrane bogate mastima kao što su biljno ulje, puter, mast, masno meso, čokolada, orasi, i muškarci i žene brzo dobijaju na težini. Zbog toga im se preporučuje ishrana sa smanjenim sadržajem zasićenih masti (do 10%), ali istovremeno potpuna ugljenim hidratuma i sa povećanim sadržajem proteina. Ovakva ishrana će pomoći osobama sa ovim genotipom da povećaju brzinu metaboličkih procesa i da iskoriste masti i šećere.

Dijeta po genotipu: Šećer i skrob

Druga vrsta prekomerne težine je zbog povećane osetljivost na slatku i skrobnu hranu. U ovom slučaju se ovim osobama preporučuju obroci sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. Istovremeno se preporučuje da se daje prednost proteinskoj ishrani, a sadržaj masti treba da bude uravnotežen i da čini oko 45 % ulazne energije. Osnova ishrane ove grupe ljudi bi trebalo da bude sveži sir, morski plodovni, piletina i nemasno meso.

Istovremeno, ne treba u potpunosti isključiti ugljene hidrate iz menija. Oni bi trebalo da čine 35-40% ishrane. Slatkiše i skrob morate zameniti zdravim ugljenim hidratima – ovsena ili heljdina kaša, voće, povrće i druga hrana sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. U ovom slučaju će telo dobiti sve potrebne elemente, a proces gubitka težine će biti progresivan i efikasan.


Ugljeni hidrati

U ovom slučaju, ljudima je potrebna uravnotežena ishrana. Da biste izgubili težinu, preporučuje se umereno smanjenje kalorija. Dakle, savetuje se ograničeni unos ugljenih hidrata i masti sa povećanim sadržajem proteina u ishrani.  Najbolje rešenje za ovaj tip ljudi je pripremanje zdrave i jednostavne hrane na različite načine – kuvanje na pari, pečenje u rerni, poširanje, blanširanje i prženje na maloj količini biljnog ulja.

Međutim, samo pravilna sihrana nije dovoljna za gubitak težine. Za postizanje vitkog i lepog tela, neophodna je redovna fizička aktivnost. Ali je i za redovan plan vežbanja, treba uzeti u obzir kom tipu pripadate.

 

Izvor slike: GlobalStock/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate