1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Culture
  6. /
  7. 5 knjiga koje nećete...

5 knjiga koje nećete moći da prestanete da čitate

26. април 2024.

| Snežana Vranić
Od prve do poslednje korice ih nećete ispustiti iz ruke...

Ako ste ljubitelji knjiga, onda ćete uživati u onima koje ne možete da ispustite do poslednje stranice. Najpopularnije knjige svih vremena će vas oduševiti pričom i stilom pisanja.

Postoje knjige koje ostavljaju utisak na nas za ceo život, a neki tvrde i da su ih neke od njih promenile. Sa druge strane, za mnoge knjige se odlučimo jer smo čuli dobru preporuku za njih. Ovo su neke od najčitanijih knjiga i to sa razlogom. Naravno uz ruske klasike poput „Ane Karenjine“ i „Zločina i kazne“ ili Jesenjinove poezije ili klasike iz sveta fantastike poput „Hari Potera“ i „Gospodara prstenova“. Naravno, sve zavisi i od žanra koji volite, ali ove knjige svakako vredi pročitati.

Najpopularnije knjige svih vremena

Lovac u žitu

Tema romana Džeroma Dejvida Selindžera je lični rast mladog čoveka, ali i raskrinkavanje tajni i navika u našim životima u kojima stvara sve manje mesta za ideale. Radnja se događa u vreme posleratne Amerike, a javlja se i bunt protiv licemerja i laži u svetu glavnog junaka. Popularnost „Lovca u žitu“ i dalje se ne smanjuje – za proteklih šest decenija samo u SAD štampano je preko stotinu izdanja, u ukupnom tiražu od preko dvadeset miliona primeraka.

Boja purpura

„Boja purpura“ Alis Voker je priča o dve sestre. Jedna je misionarka u Africi, a druga dete-nevesta sa američkog Juga. Dok ih sudbina stavlja u apsolutno nezavidne pozicije, one pronalaze snagu u uzbudljivim osobama koje su pojavljuju u njihovom životu i u sitnicama koje im pomažu da pređu preko najtežih prepreka.

Buka i bes

Roman „Buka i bes“ Vilijama Foknera je jedno od najčitanijih dela. Radnja prati priču o raspadu južne porodice iz četiri različite perspektive. Gradić Džeferson i američki Jug su prikazani na u potpunosti realističan način, likovi su predstavljeni na posebno zanimljiv način. Stil pisanja i igra u predstavljanju razvoja svesti i prepričavanje događaja iz više perspektiva su ono što delo čini jednim od najčitanijih.

Sto godina samoće

Izmišljeno selo Makondo koje je napravio Mario Vargas Ljosa je ujedno i mali svet isprepletanih sudbina više generacija. Iako je selo u početku izolovano, ono polako popušta pod uticajima sveta. Međutim, godine prolaze, likovi stare i umiru, a potom se vraćaju kao duhovi ili reinkarnacije u sledećim generacijama svoje porodice.

Sitnice koje život znače

U pitanju je roman Lorenca Maronea koji je svakako postao jedan od popularnijih za vrlo kratko vreme. Naime ostareli cinik koji nikada nije preterano mario za ljude oko sebe postaje polako svestan problemima koji imaju ljudi oko sebe. Čak i ako ostaje nem na probleme svojih bližnjih, on se uključuje u dramatičnu borbu osobe koja se tek doselila.

Izvor slike: Evrymmnt/GettyImagesPlus