1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Culture
  6. /
  7. Knjige o uspešnim ženama:...

Knjige o uspešnim ženama: One su veoma inspirativne

25. мај 2024.

| Snežana Vranić
Uzbudljive životne priče koje nas uče snazi....

Knjige o uspešnim ženama su zaista inspirativne u svakom pogledu. Dok su se neke suočavale sa diskriminacijom, borile se za svoja prava, druge su gradile svoju karijeru i ostvarivale sve što zamisle.

Naravno postoje knjige koje su fiktivne, ali veoma moćne. Sa druge strane, postoji i veliki broj knjiga o ženama koje su oblikovale istoriju i menjale život na bolje. Ukoliko ste u potrazi za snagom i inspiracijom, evo šta da uzmete u ruke.

Knjige o uspešnim ženama

Sluškinjina priča (Margaret Atvud)

Radnja romana je smeštena u blisku budućnost i zamišljenu republiku Galad. To je doba koje nastalo nakon nekoliko nuklearnih i drugih ekoloških katastrofa koje za posledicu imaju neplodnost žena i rađanje dece sa deformitetima. Ovo je roman o pokušaju da se preživi u potpunoj bespomoćnosti i da se u sitnicama nađe zračak radosti.

Knjige o uspešnim ženama

Znam zašto ptica u kavezu peva (Maja Anđelou)

U pitanju je autobiografski roman žene koja se borila sa izrazitom rasnom diskriminacijom i seksualnim nasiljem koji su ostavili velike traume. Knjiga prati detinjstvo autorke koja vrlo rano mora da odraste i postaje samouverena i hrabra žena koja svoj život živi slobodno.

Knjige o uspešnim ženama

Ubiti pticu rugalicu (Harper Li)

Šestogodišnja devojčica odrasta u malom gradu na jugu zemlje u američkom društvu tridesetih godina prošlog veka. Ona odbija da prihvati društvene standarde i bori se za jednakost između rasa i polova uz društvo advokata Atikusa Finča koji brani crnca optuženog za silovanje bele žene.

Knjige o uspešnim ženama

Knjige o uspešnim ženama: Persepolis (Marđan Satrapi)

Autovigorafsko delo Iranke Marđan Satrapi govori o njenom odrastanju u periodu velikih političkih previranja u Iranu. Ona je rođena u prosvećenoj i obrazovanoj porodici, i prelazi put od tinejdžerke u majici Iron Maiden-a do mlade žene sputane hidžabom.

Knjige o uspešnim ženama

Ne umirem (En Bojer)

U pitanju su eseji koji su okarakterisani kao memoarska proza, ali je zaista mnogo više od toga. Autorki je u četrdesetoj godini dijagnostifikovan rak dojke, a knjiga govori o njenoj borbi sa opakom bolešću. Iako je tema ozbiljna, nemojte misliti da je ovo mračna knjiga. Ogromna ljubav i želja za životom je ono što je obeležilo ovo delo.

Knjige o uspešnim ženama

Izvor slike: Prostock-Studio/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate