1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Culture
  6. /
  7. Preporuka za čitanje: 7...

Preporuka za čitanje: 7 knjiga koje su idealne za prolećno vreme

11. април 2024.

| Snežana Vranić
Uz njih ćete uživati u divnom vremenu..

April je pravi prolećni mesec, a nema lepšeg opuštanja uz čitanje lagane knjige uz predivno vreme. Ove knjige za čitanje u proleće će vas svakako ostaviti u laganom vedrom raspoloženju.

Priroda se budi, a to je tračak novog optimizma. Baš zbog toga su za prolećno vreme savršene knjige koje nisu komplikovane i teške. One sadrže sliku sveta predstavljenu uz lepotu prirode, a takođe su veoma korisne ukoliko vas proleće podseća na nove početke. Evo nekoliko zanimljivih predloga.

Najbolje knjige za čitanje u proleće

Knjiga o izmišljenim bićima – Horhe Luis Borhes

Knjiga predstavlja zbornik od 116 fantastičnih stvorenja iz celog sveta. Borhesovi opisi poznatih i manje poznatih bića su kratki, ali živopisni i temeljno istraženi, a većinu prate i uzbudljive ilustracije. Ovo je savršen način da se povežete i maštate o prirodi koja nas okružuje.

Sagorela – Sofi Kinsela

U pitanju je divna savremena ljubavna priča koja uključuje i transformaciju. Veoma je slatka, dirljiva i ima savršenu količinu informacija kako bi stvari bile interesantne. Proleće je novi početak, a upravo to nam je potrebno kada sagorimo u radnim obavezama i emotivnim nedoumicama. Ukoliko se nalazite upravo u ovom stanju, onda je ovo pravi odabir za vas.

Dok se kafa ne ohladi – Tošikazu Kavaguči

Ovo je uzbudljiva priča o odlukama i putovanju kroz vreme koje u stvari, nije putovanje kroz vreme. Roman prači priče četiri osobe kojima je data prilika da posete trenutak u svojoj prošlosti. Delo se usredsređuje na odnose likova i bavi se teškim temama koje menjaju život poput slomljenog srca i neizlečiva bolest. Ovu knjigu čitate u jednom dahu, a promišljanja o novim počecima će se sama javiti.

Najbolje knjige za čitanje u proleće: Tesa od d’Urbervilovih – Tomas Hardi

U pitanju je veoma dirljiv roman koji govori o licemerju i dvostrukim standardima. Ćerka siromašnog i rasejanog seljana saznaje da je možda poreklom iz otmene porodično loze. U njenoj potrazi za ugledom, Tesa istražuje odnose sa dva veoma različita muškarca, kao i njenu borbu protiv društvenih ustaljenosti ruralnog viktorijanskog sveta.

Tajna napuštenog vrta – Franses Hodžson Bernet

Da, jeste u pitanju knjiga iz dečije literature, ali baš u tome i jeste njena lepota.  Ako razmišljate o pričama o transformaciji, ovo je pravi način da pronađete magiju života. Slatko i malo verovatno prijateljstvo se javlja između dvoje dece koji pokušavaju da nađu svoj put. Marija kao da cveta zajedno sa baštom koju čuva u kući punoj tuge i tajni.

Najbolje knjige za čitanje u proleće: Čarobni april – Elizabet fon Arnim

Četiri nesalomive žene se nalaze na obalama Mediterana i odlučne su da iskoriste svoje bogatstvo na pravi način. Studije karaktera su napisane na očaravajući način sa savršenom distancom prema njima, ali i dozom nežnosti koja nam svakako treba ovog aprila.

Ponos i predrasude – Džejn Ostin

Naravno, ništa bez klasika. Ovo je jedna od omiljenih ljubavnih priča u engleskoj književnosti. Ponos gospodina Darsija iz visokog društva i predrasuda srednje klase Elizabet Benet postaju prepreka za ljubavno razrešenje. Ili ipak ne? Ovo je savršena knjiga u proleće kada se okruženje i likovi saživljavaju sa svetom oko vas.

Izvor slike: CentralITAlliance/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate