1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Jedete previše slatkiša i...

Jedete previše slatkiša i fast food? Evo kako da se oslobodite zavisnosti i hranite zdravo

05. септембар 2023.

| Suzana Jančič
Zavisnost od brze hrane i šećera ne shvatajte olako

Prvo na šta većina ljudi pomisli kada se spomene reč zavisnost jesu droga, alkohol, kocka.

Još uvek ni kod nas, ni u svetu nije zaživela ideja da je zavisnost od brze hrane i šećera jednako opasna po naše zdravlje i psihu.

Postoje studije koje strogo ukazuju na to, nažalost veliki je broj onih koji ih shvataju olako. Često se, posebno na našem podneblju, mogu čuti rečenice poput “Mladost trpi sve”, “Ako ne mogu da jedem šta želim, kakav mi je to život”, “Nek ide život”.

Nažalost, sve ove poštapalice štete kako našem zdravlju, tako i našem mentalnom stanju i uveravanju da je pogrešno ispravno.

 

Pročitajte: Dijeta za svaki znak – Zvezde vam pomažu da smršate

 

Uz izgovore da smo gurmani koji uživaju u hrani, nanosimo veliku štetu svom organizmu koji za dobar rad zahteva svega šaku zdravih namirnica.

Kada kažemo organizmu mislimo ujedno i na mozak koji slabije radi ukoliko je u želudac uneta teška hrana prepuna ugljenih hidrata i šećera.

Zavisnost od brze hrane i šećera

Womanizer toys,unsplash, Zavisnost od brze hrane i šećera

Koliko vam se često dogodilo da nakon obroka pomislite “Jao kako bih sad odspavao”.

Pojedini to i čine a masne naslage se talože na stomaku, nogama, stražnici, oko vaših mišića, a vi iz dana u dan sve teže ustajete, stalno ste umorni, otečeni i nevoljno pristupate aktivnostima.

 

Pročitajte: Proteinska dijeta- 3 deserta koja možete jesti bez griže saveti (recepti)

 

Telo vašem mozgu šalje poruku da je primilo hranu za koju je potrebno vreme da svari, što vas čini pospanima i tromima.

Lagano dolazite do ubeđenja da je hrana i to nezdrava, kao i san nakon obroka jedino vaše zadovoljstvo i to je ono što čini početak pomenute zavisnosti.

Zavisnost od brze hrane i šećera nešto je čega treba da se pribojavamo, kao što se plašimo konzumiranja droge i alkohola a sve zbog toga što prazni ugljeni hidrati našem organizmu donose bolesti, sa čim se svaki lekar slaže.

Mnogi od njih tvrde da oni  koji jedu puno prerađene hrane imaju veći rizik od rane smrti, kardiovaskularnih bolesti i srčanog ili moždanog udara.

Zavisnost od brze hrane i šećera

Jason Briscoe-unsplash, Zavisnost od brze hrane i šećera

Niko ne govori da vi ne smete da odete u piceriju ili pak poslastičarnicu ali ne svaki dan. Poenta je uobročiti se, postaviti sebi granice i biti umeren u svemu a ne zavistan od kockice čokolade ili ne daj Bože kolača ili dva.

Imajte na umu da što češće unosite hranu koja je slatka, jeftina i puna praznih kalorija, to vam se više traži, što je jedan od trikova prehrambenih kompanija. 

Zavisnost od brze hrane i šećera je stvar koje se lako uz par koraka možete rešiti

Način da se od svega toga odbranite i živite zdravo i dugo pronašao je Majkl Mos i pojasnio u svojoj posljednjoj knjizi „Hooked: Food, Free Will, and How the Food Giants Exploit Our Addictions“.

Zavisnost od brze hrane i šećera

Conscious design, unsplash, Zavisnost od brze hrane i šećera

On tvrdi da je potrebno za početak izbaciti iz ishrane namirnicu za kojom stalno žudite i zbog koje gubite kontrolu. Po njegovom mišljenju to je okidač.

Zavisnost od brze hrane i šećera on rešava i potezom koji naziva “preduhitrite žudnju”. 

Ako, elem, postoji potreba za parčetom pice u određeno doba dana vi tada počnite da radite nešto drugo, prošetajte, obavite telefonski razgovor, popijete čašu, dve mlake vode ili pak pojedite šačicu orašastih plodova. 

Pročitajte – Niskomasna dijeta – Štitnjači trebaju masnoće!

 

Važan i poslednji korak je da budete strpljivi. Jedite tri obroka dnevno u razmanku od četiri sata kuvane ukusne hrane (nije obavezno zdrava ishrana neukusna). Punjene paprike sa kinoom, goveđim mesom tikvicama i pečurkama su odličan primer zdravog obroka laganog za varenje a prepunog vitamina. 

Kada vam ruka, pak krene ka grickalicama ili gaziranom soku prisetite se da vaš organizam zapravo ne žudi za time, već vaš mozak jer ste naviknuti na to, tjs zavisni.

Ponavljate da ne postoji razlog da sami sebe u bilo kom pogledu sabotirate, jer će vam vitaminska i redovna ishrana omogućiti veću energiju, bićete produktivniji na poslu, istovremeno je toliko stvari koje sebi možete priuštiti novcem “bačenim” za prazne namirnice.

Ništa se ne događa preko noći, pa tako ni odvikavanje od fast fooda. Budite uporni i nećete se pokajati.

Srećno!

Izvor slike: https://unsplash.com/photos/GrdJp16CPk8

Nastavite da čitate

Limun dijeta

Limun dijeta: Da li je zaista efikasna?

Preparati na bazi zvezdastog citrusa za čišćenje organizma su u porastu... Ipak, čuvajte se kontraindikacija! Prava uputstva za efikasnu detoksikaciju limuna su u nastavku.