Obrve koje podmlađuju: Oblik sa efektom podizanja
Facelift uz pomoć obrva.
13. март 2023.
| Ranka BulatovićLjudi ne samo da se opredeljuju za ishranu s niskim udelom masti, već idu toliko daleko da u potpunosti izbacuju masnoće iz ishrane. Ako i vi želite da krenete njihovim stopama, razmislite još jednom. Masnoće su nam i te kako potrebne.
Francuzi jedu toliko putera, a izgleda da nemaju pandemiju gojaznosti. Italijanska i grčka kuhinja se ne mogu zamisliti bez ogromnih količina maslinovog ulja i čini se da i njima dobro ide. Pre 100 godina, naši preci jeli su slaninu i puter kao okosnicu svoje svakodnevne ishrane i nisu imali problem s težinom ili kardiovaskularnim oboljenjima. A šta je danas dešava? Pa, kreirali smo dijetu s niskim sadržajem masti koja obećava da ćemo skinuti kilograme, sprečiti srčana oboljenja i sačuvati celokupno zdravlje. Da li je zaista tako?
Krenimo od početka. Nisu sve masnoće iste! Devedesetih godina prošlog veka,neko je otkrio da trans masti ozbiljno ugrožavaju zdravlje. Ove masti se stvaraju u industrijskom procesu koji dodaje vodonik tečnim biljnim uljima kako bi ih učinio čvrstim. Naziv za trans masti je „delimično hidrogenizovana ulja“. Veoma su jeftine za pravljenje i daju hrani prilično dobru teksturu i ukus. Problem je u tome što ih naše telo ne obrađuje efikasno i tako nas čine bolesnima. Dakle, zabrana trans masti je bila odličan potez. Međutim, nekako je poruka postala previše pojednostavljena i sve masti su dobile oznaku „loše“. Mediji su pojačali to uverenje i mi, javnost, kupili smo priču. A marketinški stručnjaci u prehrambenim kompanijama su to videli kao priliku da nam prodaju novi proizvod. Rođen je trend „niskomasno“ – danas veoma profitabilan posao. Međutim, ako ne unosimo dovoljno masnoća, možemo ozbiljno ugroziti zdravlje.
Kao što vidite, našem telu, hormonima i štitnoj žlezdi su potrebne masti. Osim toga, ako izvadimo sve masnoće iz hrane, ona postaje bezukusna. A potrošači to ne žele. Pa šta onda rade proizvođači hrane? Dodaju puno šećera da bi hrana bila ukusnija. Osim toga, dodaju veštačke emulgatore da bi dobili bolju teksturu. Dodaju zgušnjivače da bi ukus bio kremastiji. I na kraju dodaju konzervanse da bi proizvod duže trajao. Samo pogledajte deklaracije na proizvodima. Sve će vam biti jasno.
1. Prestanite opsesivno da kupujete niskomasne proizvode. Izbacite iz ishrane nezdrave trans masti i hidrogenizovana ulja. Umesto toga, koristite domaći puter, ekstradevičansko maslinovo, kokosovo, bundevino, susamovo i laneno ulje.
2. Ako kupujete proizvode sa smanjenim sadržajem masti, pažljivo pročitajte deklaracije. Vidite da li su im dodati šećeri, aditivi i konzervansi.
3. Ne preterujte ni u zdravim masnoćama! Ključ zdravlja je u umerenosti.
Izvor slike: Drazen Zigic/gettyimages.co.uk
Facelift uz pomoć obrva.
Najimpresivnije frizure za podignutu kosu.
Uradite sami kod kuće ili u kozmetičkom salonu.
6 koraka za samopotamnjivanje kod kuće.
Stvoreni su za proleće i leto.
Pronađite odgovor: Kako ih sprečiti i tretirati?
Bezbedan čak i tokom letnjih meseci.