1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Da li je voda...

Da li je voda od pirinča prečica do glatke kože?

09. април 2024.

| Miljana Momirović
Tajna porculanskog lica.

Ako ste poželele ujednačen, blistav i zdrav izgled tena, voda od pirinča može biti brzo rešenje.

Pirinčana voda je vekovima deo rutine nege Korejanki zbog svojih izuzetnih prednosti za kožu. Veoma jednostavno se pravi kod kuće, a zastupljena je i u korejskoj kozmetici. U nastavku pogledajte sve o tajni porculanske kože.

Šta je voda od pirinča?

Voda od pirinča je prilično tačno ono što zvuči. Tečnost napravljena potapanjem pirinča, a zatim proceđivanjem da bi se odvojila poboljšana voda. Za negu lica obično funkcioniše kao tonik ili sprej za kožu. Pirinčana voda se vekovima koristila širom Azije zbog svojih brojnih prednosti. Iako je vodu od pirinča lako napraviti, možete potražiti i proizvode za negu lica koji sadrže pirinčanu vodu, kao što je tonik ili pirinčano mleko.

Pirinčana voda za negu lica

Održava kožu zdravom: Pirinčana voda je bogata antioksidansima, koji mogu pomoći u zaštiti kože od štetnih efekata sunca. U jednoj studiji se pokazalo da pirinčana voda blokira stvaranje slobodnih radikala od izlaganja UV zračenju. Iz tog razloga je vrlo efikasna kada je u pitanju smanjenje fotostarenja. Ipak, i dalje se preporučuje da uz pirinčanu vodu obavezno koristite i SPF za maksimalnu zaštiti od UVA i UVB zračenja.

Smanjuje znakove starenja: Dokazano je da pirinčana voda blokira aktivnost elastaze, jednog od enzima koji razgrađuje elastična vlakna i dovodi do bora i  opuštene kože.

Hidrira kožu: Pirinčana voda ima hidratantna svojstva i može pomoći da poboljšate teksturu kože i učinite je glatkom.

Smiruje iritaciju: Zbog toga što je bogata skrobom i vitaminima, voda od pirinča može pomoći u smirivanju iritirane površine, posebno kod suve kože i ekcema.

Ujednačava hiperpigmentacije: Voda od pirinča može imati efekte posvetljivanja kože, što bi potencijalno moglo biti od pomoći za bledenje fleki od akni ili sunca. Inositol je šećer koji se nalazi u pirinčanoj vodi za koji je u studijama pokazano da ima potencijalne efekte posvetljivanja kože.

Kako se koristi voda od pirinča?

Pirinčana voda ima najviše koristi za kožu kao tonik, a pogodna je za upotrebu jednom ili dva puta dnevno nakon čišćenja lica. Ipak, voda od priniča ne zamenjuje serum za hidrataciju ili kremu, pa bi bilo dobro da ih ipak koristite nakon toga. Naravno, kao i kod većine proizvoda za negu kože, počnite sa patch testom na maloj površini kože da vidite kako vaša koža reaguje.

Kako napraviti tonik od pirinčane vode?

Da biste napravili sopstvenu pirinčanu vodu, potopite pola šolje pirinča u dve šolje vode i ostavite da odstoji 30 do 60 minuta. Nakon natapanja, vaša pirinčana voda je spremna za upotrebu kao tonik. Čuvajte je u frižideru do nekoliko dana zbog toga što je neophodno uvek koristiti svežu vodu od pirinča.

Izvor slike: Dmytro Buianskyi/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate