1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Vodič za SPF koji...

Vodič za SPF koji ne izaziva bubuljice u 2024.

16. март 2024.

| Miljana Momirović
Najbolji izbor za svačiji džep.

Za one sa kožom sklonom aknama i mitiserima, SPF koji ne izaziva bubuljice može biti prava misterija.

Iako postoji veliki broj krema sa zaštitnim faktorom za problematičnu kožu, verovatno ste se već uverili da nisu tako lagani, zapuštavaju pore i izazivaju nove bubuljice. Bez brige, na vreme smo pripremili ultimativni vodič koji će pomoći da to ovog puta izbegnete.

SPF koji ne izaziva bubuljice

Ukoliko imate akne, adekvatna zaštita od sunca minimizira rizik od ožilljaka i hiperpigmentacija od bubuljica. Svaka povreda kože povećava proizvodnju melanina koji doprinosi stvaranju flekica. Nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom smanjuje višak proizvodnje melanina koje uzrokuje sunce.

Osim toga, ako koristite tretmane protiv bubuljica, uključujući kiseline ili retinoide, koža postaje sklonija dugotrajnim oštećenjima koje uzrokuje UV zračenje. Iz tog razloga je SPF koji ne izaziva bubuljice gotovo imperativ pre nego što izađete napolje.

Zašto je važno da SPF ne izaziva bubuljice?

Masna i problematična koža su posebno osetljive na komedogene sastojke krema sa zaštitnim faktorom. Većina formulacija SPF-a može biti gusta, pogoršavajući bubuljice. Pored toga, neki proizvodi mogu doprineti i nastanku akni, a istina je da neophodna količina SPF-a tome ne ide u prilog.

Kako izabrati SPF koji ne izaziva bubuljice?

Pre svega, potražite formulacije sa zaštitnim faktorom bez ulja. Sledeći sastojci koji su od pomoći su oni koji pomažu u regulisanju sebuma i umirivanju upalnih procesa. Neki od njih su salicilna kiselina, niacinamid, hamamelis i drugi.

Eksperti za negu kože navode da su lagane, nekomedogene formule sa mineralnim filterima idealne za one koje se bore sa aknama. Mineralni ili fizički filteri su cink i titanijum. Takođe je dobro obratiti pažnju da koristite SPF koji ne izaziva bubuljice ali namenjen za lice, a ne za telo. Zaštitni faktor u spreju takođe može pomoći ali vodite računa da nanesete dovoljnu količinu.

Tonirane kreme sa zaštitnim faktorom mogu biti dobro rešenje za one koji imaju aktivne akne ili ožiljke od akni kako bi pomogle u pokrivenosti.

Koji SPF ne izaziva bubuljice?

Izvor slike: Wavebreakmedia/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate