1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Šta je visokoporozna kosa...

Šta je visokoporozna kosa i kako brinuti o njoj?

02. септембар 2023.

| Hana Dunđerov
Jednostavan test će vam pokazati kakva je poroznost vaše kose

Da li ste se ikada zapitali zašto određeni proizvodi za kosu — poput šampona i balzama, preparata koji se ne ispiraju ili maski za kosu — čine čuda za vaše prijatelje, a kod vas ne deluju? Ili zašto su proizvodi za koje se čini da čine čuda za svakog korisnika na TikTok-u u vašem slučaju samo bačene pare?

Šta je poroznost kose?

Iako su mnogi navođeni da veruju da su debljina i tip kose jedine karakteristike koje treba imati na umu kada kupujete sredstva za negu kose, postoji, u stvari, još jedan važan faktor koji se često zanemaruje: poroznost kose, odnosno sposobnost kose da zadrži i apsorbuje vlagu. Kosa niske poroznosti se bori da održi vlagu, dok je kosa visoke poroznosti upija kao sunđer.

Kakva je to visoko porozna kosa?

Imati kosu visoke poroznosti znači imati kosu oštećenu farbanjem, stilizovanjem, odnosno: hemijom i toplotom. Kosa tada brzo apsorbuje boju, proizvode za kosu i vlagu, ali ima problem da ih zadrži. Znači: visoko porozna kosa brzo gubi boju i još se brže isušuje. Ona se kovrdža, lomi, suva je i krhka.

Zbog toga, kosa visoke poroznosti zahteva hidrataciju pramenova, kontrolu oštećenja i jačanje kose.

Testiranje poroznosti kose

Pošto poroznost kose nije vidljiva golim okom i ne može se nužno osetiti vrhovima vaših prstiju, postoji isproban i pravi test koji se može uraditi za nekoliko minuta.

Prvo, moraćete temeljno da operete kosu kako biste bili sigurni da na vašim pramenovima nema znoja, zaostalih proizvoda i prljavštine. Zatim pročešljajte kosu čistom četkom i uzmite u ruku vrh pramena kose. Ubacite ga u čašu vode.

Nakon nekoliko minuta: ako pramen lebdi, imate kosu niske poroznosti. Ako pramen tone, imate kosu visoke poroznosti.

Briga za kosu visoke poroznosti

Dok su kosi niske poroznosti potrebni lagani proizvodi, ovakvoj kosi su neophodni jaki hidratatori.  Uz to, neophodan je balzam koji sprečava dalje lomljenje i oštećenja, kao i maske za jačanje kose. Klonite formula za negu kose sa alkoholom i sulfatima, i preporučuje korišćenje šampona za bistrenje u velikoj meri, ako ih uopšte ima.

Izvor vesti: marieclaire.com

Izvor slike: Evrymmnt/istock/gettyimagesplus