1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Vitamin E: Tajna zdrave...

Vitamin E: Tajna zdrave kose koja brzo raste

15. август 2023.

| Ranka Bulatović
Najbolje čuvana tajna lepe kose? Uključite vitamin E u redovnu rutinu

Vitamin E je poznat po svojim moćnim antioksidativnim svojstvima koja pogoduju opštem zdravlju. A da li ste znali da može biti i saveznik za održavanje zdrave i blistave kose?

Sve više je tretmana koje možemo pronaći za popravku oštećenih delova kose. Međutim, postoje prirodna rešenja koja sprečavaju oštećenja kose i ternutno poboljšavaju njen izgled jer ne sadrže hemijske ili agresivne komponente.

Šta je vitamin E i zašto je važan za kosu

Vitamin E je esencijalni nutrijent rastvorljiv u mastima koji deluje kao antioksidans u telu. Pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, što može dovesti do preranog starenja. Za kosu, vitamin E je koristan zbog svojih antioksidativnih svojstava i njegove sposobnosti da promoviše cirkulaciju krvi u vlasištu. Zahvaljujućinjemu kosa je zdrava i brže raste.

Vitamin E: Prednosti za kosu

Antioksidativna zaštita: Vitamin E se bori protiv slobodnih radikala i štiti kosu od oštećenja izazvanih faktorima okoline, kao što su UV zraci, zagađenje i hemikalije.

Stimulacija rasta: Vitamin E poboljšava cirkulaciju krvi u koži glave, što može stimulisati rast kose i ojačati folikule dlake.

Hidratacija i vlaga: Vitamin E je poznat po svojim hidratantnim svojstvima. Može pomoći u zadržavanju vlage u kosi, sprečavajući suvoću i lomljivost.

Jačanje i sprečavanje lomljenja: Vitamin E jača folikule dlake i poboljšava elastičnost kose, pomažući u sprečavanju lomljenja i ispucanih vrhova.

Poboljšan izgled i sjaj: Hranjenjem i zaštitom kose, vitamin E doprinosi zdravom, mekom i sjajnom izgledu.

Kako da unosite više vitamina E

Hrana bogata vitaminom E: Jedan od načina da se dobije vitamin E je kroz uravnoteženu ishranu koja uključuje hranu bogatu ovim hranljivim materijama. Bademi, semenke suncokreta, maslinovo ulje, avokado i spanać su samo nekoliko primera namirnica koje sadrže vitamin E.

Suplementi: Ako vam nedostaje vitamina E, možete razmisliti o uzimanju suplemenata pod nadzorom zdravstvenog radnika.

Proizvodi za negu kose: Mnogi proizvodi za negu kose, kao što su šamponi, balzami, ulja i serumi, sadrže vitamin E kao ključni sastojak. Potražite proizvode koji jasno navode da sadrže vitamin E i da su prikladni za vaš tip kose.

Domaće maske: Možete napraviti domaće maske koristeći ulje vitamina E pomešano s drugim korisnim sastojcima za kosu, kao što su kokosovo ulje ili med. Nanesite masku na kosu i ostavite da deluje neko vreme pre ispiranja da biste iskoristili prednosti vitamina E.

 

 

Izvor vesti: marieclaire.perfil.com

Izvor slike: PeopleImages/gettyimages.co.uk