1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Samoodbrana za žene –...

Samoodbrana za žene – Evo kako da onesposobite napadača pritiskom dva prsta (video)

05. септембар 2023.

| Suzana Jančič
Samoodbrana za žene kao stil života

Samoodbrana za žene, iliti tehnika da se eliminišemo straha i primenimo prethodno ovladane borilačke veštine danas je preko potrebna.

Statistike govore da je prethodnih nekoliko godina sve učestalije porodično nasilje. 

Pročitajte: Najpametnije žene zodijaka- Da li ste vi među njima?

 

Gotovo svakodnevno na radiju, TV ekranima i portalima pojavljuju se zastrašujući podaci o fizičkom i mentalnom zlostavljanju pripadnica slabijeg pola, a neretko šira javnost može pročitati i o ubistvima istih uprkos obraćanju nadležnim organima.

Ninđucu borilačka veština je tu kao adekvatno rešenje da pomogne da “žrtve” ovladaju smirenošću u stanju panike, da iskoriste jačinu protivnika protiv njega, pronađu među stvarima u svom domu, među nakitom ili pa na ulici “oružje” da se odbrane i na kraju krajeva jednim potezom dva prsta u predelu vrata, očiju i prepona onemoguće svog napadača na daje delovanje.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ninđucu klub Buđinkan Leskovac (@ninjutsuklubbujinkanleskovac)

Samoodbrana za žene ninđucu tehnikom ne bi imala smisla bez obuke iz psihologije, intuicije i manipulacije sa ciljem lakše kontrole zlostavljača.

Redovnim treninzima stiče se samopouzdanje, lekcije kako da se izborimo sa panikom, pravilno padamo, branimo se kada smo oboreni na pod i naučimo kako da napadače i predmete koristimo kao prepreke i zaklon. 

samoodbrana za žene

Thao lee, unsplash, samoodbrana za žene

Iznenadni napadi vitalnih delova tela, izvođenih najčešće skrivenim oštricama, poput tankih igala za kosu važan su deo obuke, koja podrazumeva brzo pronalaženje protivnikove slabe tačke i načina kako ga dovesti u poziciju u kojoj se lako može kontrolisati.

Reč je zapravo o “kupovini” vremena koje će damama omogućiti da pobegnu ili potraže pomoć.

Pročitajte: Trening snage za početnike – Kako da ga dobro organizujete?

 

Uglavnom se vežbe praktikuju sa sparing partnerima koji su daleko snažniji od polaznika, najčešće su to visoki, jaki muškarci.

Ninđucu se oslanja na prirodu instinktivnih pokreta, udaraca u ranjive mete, kao što su prepone, grlo i oči, što olakšava savladavanje protivnika bilo koje snage, visine i jačine.

Koliko već na prvom treningu pritiskom na određenu tačku protivnikovog vrata, a da ga pri tom ne ozledite, možete da naučite kako lako da se odbranite

Za najbolje rezultate poželjno je da se vežba tri puta nedeljno u sali i na ulici, nepoznatom terenu.

Mnoge poznate dame na strani su ninđucu tehnike, za sada dobar deo njih radi samo na snazi, izdržljivosti i osnaživanju.

Izvor vesti: Suzana Jančić

Izvor slike: jonathan-tomas-rX36vcriciQ-unsplash

Nastavite da čitate