1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Hrana koju treba unositi...

Hrana koju treba unositi pre treninga: Kratak vodič kako brzo smršati

16. јануар 2023.

| Jovana Jevtić
Da li trening možete nazvati uspešnim ne zavisi samo od vaših aktivnosti. Velikim delom rezultat treninga zavisi i od toga kakva je vaša hrana pre treninga. Ukoliko želite da naučite kako brzo smršati važno je da znate  koja je to hrana koju treba unositi pre treninga. 

Da li trening možete nazvati uspešnim ne zavisi samo od vaših aktivnosti. Velikim delom rezultat treninga zavisi i od toga kakva je vaša ishrana pre same fizičke aktivnosti.

Ukoliko želite da naučite kako brzo smršati važno je da znate  koja je to hrana koju treba unositi pre treninga.  Ako jedete nekvalitetne namirnice, one smanjuju vaše mogućnosti da postignete dobar krajnji rezultat na treningu. U nastavku teksta možete pronaći odgovore na pitanja šta jesti pre vežbanja ako želite da smršate.

hrana pre treninga

Pre aerobika i treninga kojim radite na snazi važno je telo nahraniti kvalitetnim materijama da bi ono imalo dovoljno energije da izdrži sve te napore. Ukoliko jedete manje ili postite nećete sagoreti više kalorija, ali vaše fizičke sposobnosti će se definitivno pogoršati. Telu je potrebna energija kako bi vam dozvolilo da dugo izvodite naporne vežbe.

Uvek jedite pre treninga

Potrudite se da ne zaboravite da unesete bar malo ugljenih hidrata pre treninga. Oni održavaju nivo šećera u krvi, dobri su u popravljanju vašeg raspoloženja i uspešno zamenjuju glukozu u vašim mišićima. Unošenje ugljenih hidrata pre treninga vrlo je važno i zato što je glukoza primarni izvor energije našim ćelijama. Na ovaj način sprečavamo da organizam troši naše mišiće kako bi uzelo nešto energije.

Najbolje grickalice pre treninga

Uz konzumiranje ove hrane pre treninga i dalje ostavljate mogućnost da smršate! Bogate ugljanim hidratima, ove grickalice treba pojesti pre treninga kako bi on bio učinkovitiji:

  • Voće: jabuka, banana, grožđe… Ove namirnice se lako vare, a daju organizmu poželjan nivo šećera.
  • Tost sa džemom i medom: daće vam dosta energije.
  • Žitarice: proizvodi sa niskim sadžajem šećera koje će vašem telu ipak podići nivo šećera u krvi.

Proteinske poslastice kao energetska hrana pre

treninga

Pre treninga ključno je, osim ugljenih hidrata, uneti i proteine. Važni su jer pomažu da se izgradi mišićna masa i da se dobije snaga.

hrana pre treninga

Proteinske grickalice kao hrana pre treninga: 

Čokoladno mleko: jedna od najprijatnijih poslastica kojom unosite ugljene hidrate, proteine i tečnost.

Grčki jogurt: sadrži veliki broj vitamina i minerala, zatim ugljenih hidrata i proteina.

Proteinske pločice: obezbediće zaštitu vaših mišića i daće vam optimalnu energiju.

Tost sa puterom od orašastih plodova: sadrži zdrave masti i unošenjem ove poslastice, dobićete praci podsticaj pre treninga.

Šta ne treba jesti pre treninga?

Važno je da hranu koja se teško vari, kao što su grickalice visokog sadržaja proteina, vlakana, masti i šećera ne unosite pre treninga.

Pre treninga ne unosite prženu hranu kao što su pomfrit i kolutići od luka, kolačiće, slatkiše, makarone, čips, slaninu, picu.

hrana pre treninga

Pre planiranja obroka pre treninga, važno je uzeti u obzir intenzitet i trajanje vežbanja

Ako planirate da vaš trening traje između 30 i 60 minuta: lagana užina sa visokim sadržajem ugljenih hidrata savršena je kao hrana koju treba unositi pre treninga. Na primer, banana, engleski mafin ili granule.

Ako planirate da vaš trening traje između 60 i 90 minuta: unositi onu hranu koja sadrži više ugljenih hidrata, a manje proteina i masti. Neke od pogodnih namirnica su: ovsene pahuljice sa mlekom sa niskim sadržajem masti, pecivo sa puterom od kikirikija ili tost sa poširanim jajima.

Osim samog odabira hrane koju treba unositi pre treninga, važno je i vreme kada ćete jesti pre treninga

Poslednje užine  trebale bi biti između 15 minuta i 2 sata pre treninga, ali što je trening bliže, to bi porcija trebala biti manja.

Od 30 do 60 minuta pre vežbanja: uneti između 100 i 200 kalorija.

Ako je vaš obrok dva sata pre treninga: bilo bi dobro uneti  nešto hranljivo i što se lako vari, nešto što sadrži ugljene hidrate, proteine i malo masti.

Bitno je da se ne obeshrabrite ako vam je teško da pronađete pravu hranu koju treba uneti pre treninga. Bitno je isprobati više opcija, a zatim praktikovati ono što vam najviše prija. Ako ste pronašli pravu užinu, uključite je u svoj životni stil.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Chinnapong/GettyImagesPlus, bit245/GettyImagesPlus, YelenaYemchuk/GettyImagesPlus, fizkes/GettyImagesPlus,nitrub/GettyImagesPlus