1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kako pravilno prati kosu?...

Kako pravilno prati kosu? 7 profesionalnih saveta

26. јун 2023.

| Hana Dunđerov
Da, postoje pravi i pogrešan način za pranje kose i utiču na njen kvalitet

Pranje kose može izgledati trivijalno. Uđemo pod tuš, uzimamo proizvode koje imamo pri ruci i – to je, manje više, to. Međutim, stilisti poručuju da pravilno pranje kose ne treba olako shvatiti. Da biste imali lepu kosu, dobre navike treba usvajati već od ovako jednostavnih postupaka.

7 saveta za pravilno pranje kose

Koristite proizvode prilagođene vašem tipu kose

Ovo je prvi i ključni korak koji treba slediti da biste obezbedili pravilno čišćenje kose. Na tržištu se nudi gomila proizvoda za kosu. Bilo da imate tanku, gustu, ravnu, kovrdžavu, talasastu kosu… Svaki tip kose je potrebno prati formulacijama prilagođenim njegovim potrebama.

Usvojite tehniku dvostrukog čišćenja

Pravilno pranje kose podrazumeva još jedno pravilo: dvostruko čišćenje. Poput dvostrukog čišćenja kože koje preporučuju stručnjaci, dvostruko pranje kose pomaže da se kosa dubinski očisti. Znači, uvek šamponirajte kosu dvaput. Jer pvi šampon uklanja prljavštinu, zagađenje i ostatke proizvoda. Drugi šampon  dodaje sjaj kosi.

Nežno masirajte kožu glave

Koža glave može biti zdrava samo ako se pažljivo tretira. I previše energično trljanje u nadi da će se bolje očistiti je velika greška. Ovo može doprineti lomljenju kose i može iritirati skalp. Zato, nikada ne koristiti nokte za pranje kose, nego trljajte skalp jagodicama prstiju.

Pravilno pranje kose zahteva dobro ispiranje kose

Ispiranje igra podjednako važnu ulogu kao i pranje kose. Loše isprana kosa, čak i ako je oprana efikasnim proizvodima, izgledaće masno i biti teška za oblikovanje. Kako znati da li je kosa dobro isprana? Ako vam je kosa previše meka pod vodom, to znači da je još ostalo nešto proizvoda.  I uvek ispirajte mlakom vodom, jer hladna ne ispira baš sve tragove proizvoda.

Uvek nanesite balzam za kosu na krajeve

Šampon čisti kosu i on vam je potreban na celoj dužini kose i na skalpu. Balzam ima sasvim drugu funkciju i sasvim je dovoljno da ga nanesete samo na krejeve kose.

(Ne) završavajte mlazom hladne vode

Neki stručnjaci savetuju da završite pranje kose hladnom vodom jer ćete navodno tako pomoći kosi da zadrži vlagu u sebi. Ovo nije ispitano, niti utemeljeno mišljenje.

Zaključak: neka svako radi šta želi.

Pažljivo osušite kosu

Ako kosu perete noću, ostavite dovoljno vremena da osušite kosu, bilo fenom ili na vazduhu. Zaista, odlazak na spavanje sa mokrom kosom može imati štetne posledice na kosu: lomljenje, stvaranje gljivica, bubuljice na koži… Ipak, najbolje bi bilo da za sušenje koristiti peškir od mikrovlakana. Pritom, kosu ne treba da trljate nego da je pažljivo uvijete.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: gpointstudio/istock/gettyimagesplus