1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Peptidi za lice zamenili...

Peptidi za lice zamenili retinol: Sve o popularnom sastojku

27. март 2024.

| Miljana Momirović
Ovde je sve što bi trebalo da znate pre nego što ga uključite u rutinu nege lica.

Kada se priča o sastojcima protiv bora, peptidi za lice su jedan od najefikasnijih. Osim što smanjuju njihovu vidljivost, takođe odlažu pojavu novih bora.

Peptidi stimulišu proizvodnju kolagena, obnavljaju kožu, poboljšavaju elastičnost i blistavost. Ove prednosti objašnjavaju zašto je tako popularan kada je nega lica u pitanju.

Šta su peptidi za lice?

Peptidi nisu skorašnje otkriće, ali njihova popularnost konstantno raste, a posebno je aktuelan u 2024. godini. Sačinjeni od aminokiselina, peptidi za lice deluju kao signali ćelijama kože da obavljaju specifične zadatke, kao što je stimulisanje proizvodnje kolagena i elastina.

U zavisnosti od kombinacija aminokiselina, peptidi imaju različita svojstva, a samim tim i različite funkcije. Zato kreme i serumi često sadrže nekoliko vrsta, kako bi efekat bio maksimalan.

Kako se kombinuju peptidi?

Peptidi se primenjuju direktno na koži uz pomoć seruma ili kreme. Dokazano je da su peptidi za lice efikasni, ali najbolje deluju u kombinaciji sa drugim sastojcima.

Dermatolozi preporučuju da ih kombinujete sa drugim antioksidansima i anti-age sastojcima, kao što su vitamin C, ceramidi, retinol ili bakuchiol. Ovakav koktel će obezbediti dugotrajnu glatku, meku, hidriranu, blistavu, čvršćeg izgleda i kožu mladolikog izgleda.

Kada se svakodnevno koriste, jačaju kožnu barijeru, čine je čvrstom, elastičnom i blistavom.

Koji su najbolji peptidi za lice?

Ako želite da koristite peptide za lice, nemojte bacati novac na proizvode kao što su umivalice, koji se odmah ispiraju. Opredelite se za serum ili hidratantnu kremu, koja obično sadrže manje molekule i prodiru dublje u kožu.

Da li su bolji peptidi ili retinol?

Kada se priča o efektu koji pružaju peptidi i retinol, i jedan i drugi sastojak deluju protiv bora. S jedne strane, prednost retinola je u tome što je sprovedeno više istraživanja koja potvrđuju rezultate. S druge strane, peptidi ne pojačavaju fotosenzitivnost i mogu se koristiti tokom cele godine, ujutru i uveče, za razliku od retinola. Takođe, bezbedno se mogu kombinovati sa svim drugim sastojcima, što nije slučaj kod retinola koji može oštetiti kožnu barijeru u kombinaciji sa kiselinama i vitaminom C. Na kraju, oba sastojka su sama po sebi neverovatna za kožu, a na vama je da procenite šta vam više prija.

Izvor slike: Prostock-Studio/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate