1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Savet dermatologa: Kako se...

Savet dermatologa: Kako se stvarno uklanjaju ožiljci od bubuljica?

12. април 2024.

| Miljana Momirović
Pronađite odgovor: Kako ih sprečiti i tretirati?

Budimo realni, jedina stvar koja je gora od akni su ožiljci od bubuljica. Bez obzira da li imate problem sa plitkim udubljenjima ili hiperpigmentacijama, pronaći ćete rešenje.

Ožiljci od bubuljica su oštećenja barijere i kapilara koja nastaju usled povrede kože. Okidač za njih je najčešće samostalno istiskivanje ali mogu nastati i usled dubljih akni.

U nastavku pogledajte savete profesonalnog fermatologa Vee Mistry kako ih sprečiti i jednom za zauvek rešiti.

Kako se uklanjaju ožiljci od bubuljica?

Koji su najbolji aktivni sastojci protiv ožiljaka?

Kada je reč o tretiranju ožiljaka, postoji nekoliko sastojaka koji imaju ozbiljnu efikasnost. Ključni aktivni sastojci su retinoidi koji ubrzavaju obnavljanje kože i „donose“ sveže, zdrave ćelije na površinu zbog čega ten postaje ujednačen.

Retinol (vrsta retinoida) je moguće pronaći u brojnim serumima za lice, dok se tretinoin i adapalen mogu nabaviti uz recept dermatologa ali imaju daleko veću učinkovitost.

Ovi sastojci ne samo da deluju protiv ožiljaka od bubuljica, već takođe sprečavaju i u formiranju novih.

Kako rešiti hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacije su promene u diskoloraciji koje nastaju zbog povrede kože. Pored retinodia, AHA kiseline su najbolje rešenje za hiperpigmentacije. Glikolna kiselina deluje tako što pilinguje površinu kože, uklanja mrtve ćelije i takođe podstiče obnavljanje. Njeno dejstvo pomaže u održavanju tena ujednačenim i glatkim.

Najbolji deo? Tonik ili serum sa AHA kiselinama je lako pronaći, a dostupne su i kreme za lice koje se mogu svakodnevno koristiti.

Kako se tretiraju duboki ožiljci od bubuljica?

Kod dubokih ožiljaka, kućna nega jednostavno neće pružiti rezultate. U tom slučaju, razmislite o profesionalnim tretmanima. Mikrodermoabrazija može biti veoma efikasna, a kod ozbiljnijih povreda kože, dermapen je najbolje rešenje. Stvaraju se kontrolisana mikrooštećenja na koži kako bi se stimulisala proizvodnja kolagena i poboljšala tekstura.

Kako se mogu izbeći ožiljci od akni?

Na kraju, kada su u pitanju ožiljci od akni, idealno bi bilo izbeći ih. Ipak, kao što znamo, to je lakše reći nego uraditi. Međutim, postoji nekoliko načina da sprečite i akne i ožiljke od istih.

Počnite sa čišćenjem lica uz pomoć umivalica koja sadrži AHA kiseline. Ovako ćete nežno ukloniti mrtve ćelije i sebum koje zapušavaju pore. Na kraju svake dnevne rutine ne zaboravite SPF za lice jer osim što štiti od UV zračenja, ubrzaće proces prolaska ožiljaka i sprečiti njihovo širenje.

Izvor slike: Maksym Belchenko/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate