1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Oštećena kosa – šta...

Oštećena kosa – šta sada?

03. јул 2023.

| Hana Dunđerov
Kako da znate da ste stigle do kraja?

Kosa vam je suva, lomi se, cveta i jako, jako sporo raste? Znajte da vam je kosa ekstremno oštećena i da ste stigle do kraja. Ukoliko ne preduzmete ozbiljne korake, jedino što vam preostaje biće šišanje.

Oštećena kosa : Šta da radim?

Trenje, toplota, vlaga, farbanje, četkanje… Naša kosa redovno prolazi kroz čitav niz agresivnih radnji. Onda jednog dana shvatimo da nam vlasi nisu sjajne kao pre. Njihova tekstura se menja, njihov izgled više nije isti… očigledno nam poručuju da je nevolja na vidiku.

Da biste znali kada je vreme da se reaguje, evo 7 signalnih znakova.

Oštećena kosa: Znaci upozorenja

 

Ispucali krajevi

Kada imate ispucale krajeve, to znači da je kosa duboko oštećena ekstremnom toplotom ili mehaničkim sredstvima. Jedini način da to rešite jeste šišanje, kažu eskperti.

Kosa koja se brzo mrsi

U redu je imati nekoliko čvorova na kraju dana ili ujutru kada se probudite. S druge strane, kosa koja se stalno mrsi i stvara velike čvorove je sinonim za oštećenu kosu.

Kosa koja se lomi

Da li na svojoj odeći redovno vidite minimalne delove vlasi? To može biti znak lomljive kose. Kosa je oslabljena i puca.

Kosa se lako elektriše

Generalno, kosa se lako elektriše zimi zbog sušenja vazduha. Iako je ovo prilično česta pojava, to takođe može ukazivati na oštećenje kose.

Kosa koja se kovrdža

Čim imamo utisak da nam kosa postaje nestašna, kovrdžava, vreme je da uradimo nešto jer – ona je oštećena.

Gubitak sjaja

Oštećena kosa se ljuska i ona ne reflektuje svetlost i stoga će izgledati dosadnije i umornije.

Kosa koja kao da više ne raste

Kosa i dalje raste, brzinom od oko jedan centimetar mesečno. S druge strane, kada je kosa duboko oštećena, može izgledati kao da više ne raste. Razlog ? Na krajevima se lomi i stoga nikada ne uspeva da dostigne željenu dužinu.

Zašto mi je oštećena kosa?

Pre nego što pređete na rešenja, važno je identifikovati uzroke oštećene kose. Najčešći razlozi su: prirodna mehanička dejstva (trenje, hladnoća, vetar, nošenje gumene trake, itd.), hemijska dejstva (farbanje, promena boje itd.) i termička dejstva  (pegle, fenovi).

Kosa mi je oštećena šta da radim?

Korak 1 podrazumeva sečenje ispucalih krajeva. Tek nakon toga možete da oporavljate vašu kosu. Pre svega, savetuju frizeri, nemojte koristiti ekstremnu toplotu ili smanjite upotrebu fena i pegle koliko god je to moguće. To je ključ za očuvanje zdrave kose.

Uložite u tretmane za hidriranje kose što će sprečiti dalje lomljenje i vratiti joj sjaj.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: PeopleImages/iStock/GettyImagesPlus