1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Pažljivo čitajte deklaracije: Ovi...

Pažljivo čitajte deklaracije: Ovi sastojci u kremama zimi kožu čine zdravom i blistavom

30. новембар 2023.

| Jelena Mladenović
Koža zimi doživljava veliki stres, potrudite se da je smirite

Kreme za zimu obavezno moraju imati sastojke koji će hidrirati kožu i učiniti je blistavom.

Promena godišnjih doba značajno utiče na stanje naše kože, a sa dolaskom minusa ona je izložena dodatnom stresu.

Kako temperatura pada, u našu bjuti rutinu pod obavezno treba uključiti sve više sastojaka koji pružaju divne rezultate na hladnoći i vašu kožu ne isušuju, već je čine mekom, hidratantnom i blistavom.

Kreme za zimu

Photo by Content Pixie on Unsplash

Bjuti brend Foreo sastavio je listu sastojaka za negu kože koje treba štedljivo koristiti tokom leta, ali u zimskom periodu koji je pred nama imaju još važnije mesto na na našoj polici za kozmetiku.

Hijaluronska kiselina

Hidratacija je od najveće važnosti i zimi i leti. Za to se može koristiti bezbroj proizvoda za negu lepote, ali u isto vreme naša koža sadrži i čistu i elastičnu supstancu, hijaluronsku kiselinu.

Efikasne kupke za stopala – Koža nežna kao posle pedikira

Njen glavni zadatak je da zadrži vodu, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj molekularnoj strukturi može da zadrži do 1000 puta više od svoje težine u vodi.

Serum bogat hijaluronskom kiselinom formira barijeru koja vezuje vlagu na površini kože, što sprečava gubitak vlage i rezultira elastičnom kožom lica.

AHA kiseline

AHA je skraćenica za alfa hidroksi kiselinu, ali nemojte da vas plaši reč „kiselina“, jer su AHA sastojci mnogo blaži od većine pilinga.

Postoji mnogo AHA za piling, ali dve najčešće i najefikasnije su glikolna kiselina i mlečna kiselina.

 

Kreme za zimu

Photo by Masum Rahimi on Unsplash

Alfa hidroksi kiseline se nalaze u mnogim kozmetičkim proizvodima, uključujući sredstva za pranje lica, tonere, serume i kreme za lice.

AHA su korisne za sve tipove kože – smanjuju pojavu finih linija i bora, poboljšavaju čvrstoću kože, teksturu i boju – takođe su odlične u vlaženju i uklanjanju vidljivih znakova UV zraka.

Ceramidi

Ceramidi igraju jednu od najvažnijih uloga u održavanju kože mekom i hidratizovanom, pa nije slučajno što zimi mnogi ljudi traže rešenje da zamene sadržaj ceramida u gornjem sloju kože.

Ceramidi su molekuli masti koji se prirodno nalaze u koži, odnosno lipidi, koji štite kožu i čuvaju njen sadržaj vlage.

Kreme za zimu moraju da imaju sastojke za spas kože

Smanjenje prisustva ceramida može biti uzrokovano i hladnim suvim vazduhom, toplom vodom, raznim hemikalijama za sušenje i starenjem.

Možemo ih zameniti korišćenjem kozmetičkih proizvoda, a dostupan je i kao dodatak ishrani.

Niacinamid

Niacinamid je naziv vitamina B3 koji se koristi u nezi kože. To je vitamin B rastvorljiv u vodi koji igra važnu ulogu u mnogim vitalnim telesnim funkcijama: npr. osim funkcije mozga i varenja, koža takođe ima koristi od toga!

 

Kreme za zimu

Photo by Raphael Lovaski on Unsplash

Niacinamid obnavlja zaštitnu barijeru kože, smanjuje hiperpigmentaciju, pomaže u borbi protiv akni, a takođe ima i efekat protiv starenja.

Redovna upotreba poboljšava svojstva hidratantnih krema i čini kožu otpornijom na gubitak vlage. Ako je vaša koža suva, takođe je odličan izbor, jer deluje umirujuće na kožu.

Retinol

Ovo verovatno nije ništa novo, ali malo ponavljanja nikada ne škodi – retinol je derivat vitamina A koji pripada porodici retinoida.

Koliko je san važan za lepotu – Kako utiče na ten, bore, podočnjake

Ima važnu ulogu u nezi lepote uglavnom zbog svog efekta podmlađivanja kože. Stimuliše proizvodnju kolagena i ubrzava obnavljanje gornjeg sloja kože.

Proizvodi koji sadrže retinol su široko dostupni bez recepta, a veće koncentracije retinoida se mogu kupiti na recept.

 

Kreme za zimu

Photo by Viva Luna Studios on Unsplash

Vitamin C

Iako vitamin C ne igra važnu ulogu samo u nezi kože tokom zime, ne treba ga zanemariti kada govorimo o najvažnijim sastojcima za negu kože najhladnijeg godišnjeg doba.

Dok je našem telu potreban vitamin C za borbu protiv upalnih i zaraznih bolesti, našoj koži je potreban vitamin C da proizvodi supstance koje je štite od agresivnog spoljašnjeg okruženja.