1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kako šminkom sakriti proširene...

Kako šminkom sakriti proširene pore – kao fotošop?

21. фебруар 2024.

| Miljana Momirović
Niko ih neće primetiti.

Činjenica je da proširene pore mogu naružiti čak i najlepšu šminku. Da to izbegnete, pratite ove korake da ih vizuelno smanjite i sakrijete.

Proširene pore imaju najčešće pripadnici masnog ili kombinovanog tipa kože. Iako kozmetički proizvodi ponekad obećavaju drugačije, pore se ne mogu smanjiti. Samo uz pomoć adekvatnih aktivnih sastojaka za negu lica i načina šminkanja ih je moguće prikriti, a sve vam otkrivamo u nastavku.

Proširene pore

Za početak, hajde da otkrijemo koji je uzrok proširenih pora. Najčešće je to posledica prekomerne proizvodnje sebuma koji puni pore i ističe ih. Osim toga, mrtve ćelije takođe mogu učiniti da izgledaju veće. Ali bez brige, ovi saveti za šminkanje će pomoći da ih vizuelno smanjite i sakrijete.

Nega lica protiv proširenih pora

Pre nanošenja šminke, ne zaboravite da pripremite kožu. Nakon detaljnog čišćenja lica, uradite piling. Na primer, možete koristiti enzimski piling jer je nežniji prema koži u odnosu na mehanički. Ovaj korak će pomoći da izražena tekstura kože postane glatka, smanjiće pojavu bubuljica, mitisera, a proširene pore će postati manje vidljive.

Druga opcija je maska od gline u kombinaciji sa kiselinama. Nanesite toner ili neki drugi proizvod sa BHA kiselinama pre maske za lice kako biste dubinski očistili pore. Zatim koristite masku od gline koja ne samo da će otpušiti pore već ih i vizuelno smanjiti.

Poslednji korak je hidratantna krema sa laganom teksturom. Hidratacija je neophodno čak i ako imate masnu kožu, jer i dehidrirana koža proizvodi prekomernu količinu sebuma. Potražite nemasne proizvode sa gelastom teksturom i hijaluronskom kiselinom, koji će učiniti kožu jedrom i blistavom.

Koji prajmer da koristim ako imam proširene pore?

Prvi korak u šminkanju je prajmer, a silikonski prajmeri će vam biti najbolji prijatelji ako imate proširene pore. Takve formule će vizuelno smanjiti pore, a takođe produžavaju i dugotrajnost šminke. Nanesite prajmer na T-zonu i druge regije gde imate proširene pore.

Koji puder sakriva proširene pore?

Koža sa proširenim porama bi trebalo da koristi puder sa mat završnicom. Ovi proizvodi su posebno namenjeni licu koje je sklono višku sebuma. Takva formula produžava dugotrajnost šminke, a takođe se ne zadržava u porama, već ih naprotiv – sakriva.

Koristite blender

Najpogodniji način nanošenja šminke protiv proširenih pora je uz pomoć blendera. Vlažan i mekan sunđerčić pomoći će da pokrivenost bude lagana i prirodna upijanjem viška pudera ili korektora. Pokreti tapkanja, za razliku od razmazivanja, takođe omogućavaju da proizvode nanosite na takav način da se ne ističu proširene pore.

Puder za setovanje

Završni korak u šminkanju je fino mleveni puder za setovanje. Ne samo da će se rešiti uljanog sjaja i produžiti trajnost šminke, već će pomoći i da se proširene pore vizuelno smanje i učini da koža izgleda glatko.

Na kraju, pore svi imamo i potpuno su normalne. Kod nekih su izraženije, kod nekih manje ali uz pomoć malih trikova ih je moguće vizuelno smanjiti. A ukoliko se odlučite da ih se rešite, postoje i kozmetički tretmani koji ih trajno smanjuju, kao što su mikrodermoabrazija ili dermapen.

 

Izvor slike: privetik/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate