1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Jelovnik koji skida kilograme...

Jelovnik koji skida kilograme i usporava starenje: Sve namirnice već imate u frižideru

18. септембар 2023.

| Jelena Mladenović
Četrdesete su idealno vreme za menjanje navika, a naročito ishrane

Jelovnik za žene u četrdesetim je nešto najukusnije što ćete probati!

Dame, poznato vam je da sa godinama sve teže gubimo kilograme, pa nam dobro proverene dijete u tridesetim, “ne rade” posao u četrdesetim.

Naš organizam postaje manje tolerantan na dijete, a koja jela treba da se nađu na stolu vas, koje već uveliko koračate ka četrdesetim ili ste već u njima, objasnila je dijatetičar nutricionista Kristina Mikstas.

Jelovnik za žene u četrdesetim

# Probiotici i prebiotici

Sa godinama vaša creva stvaraju blisku vezu sa vašim imunološkim sistemom i vašim celokupnim zdravljem. Hrana koja sadrži probiotike (dobre bakterije) i prirodne prebiotike (hrana za dobre bakterije) može pomoći da vaša creva budu zdrava. Dobri izvori probiotika su jogurt, kimči i kiseli kupus.

Pročitajte Limun dijeta: Da li je zaista efikasna?

Namirnice sa prebioticima uključuju luk, beli luk, praziluk, špargle, artičoke, pasulj, masline, krompir, pistaći i hranu od celog zrna.

# Svetlo voće i povrće

Voće koje je tamno, kao i ono svetlo, ima antioksidanse. Oni pomažu u zaštiti vaših ćelija od oštećenja koja mogu dovesti do ozbiljnih stanja, poput raka.

Voće i povrće u raznim bojama – narandžasta, ljubičasta, crvena, žuta, zelena, plava – može vam dati čitav niz hranljivih materija, koje će organizam održati u optimalnom stanju i manja je verovatnoća da će doći do gojaznosti, prenosi webmd.com

Jelovnik za žene u četrdesetim

# Žitarice od celog zrna

Žitarice od celog zrna su dobar izvor vlakana, zbog čega ćete se  duže osećati sito.

U kombinaciji sa nemasnim proteinima i proizvodima, cela zrna su važan deo uravnotežene ishrane. Većina celih žitarica ima i dodatnu korist od drugih hranljivih materija.

Izvor slike: Photo by Dan Gold on Unsplash