1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Hrana koju treba da...

Hrana koju treba da jedu žene u tridesetima

31. март 2023.

| Hana Dunđerov
Ovo povrće je prepuno hranljivih materija koje su neophodne za žene starije od 30 godina. Da ne spominjemo koliko raznovrsnijom čini našu ishranu.

Posle 30. godine u našem telu počinju promene zbog kojih je potrebno više pažnje posvetiti raznovrsnoj konzumaciji povrća. Ovo je hrana koju bi trebalo da jedu žene u tridesetima da bi bile zdrave i dobro se osećale.

Nije tajna da je konzumiranje povrća dobro za naše zdravlje. Svako povrće sadrži različite hranljive materije, pa je važno da ih jedemo što više. Ako jedemo pet dnevnih porcija povrća koje preporučuju stručnjaci i ako ga u organizam unosimo iz raznih izvora, sigurno ćemo unositi neophodne vitamine, minerale, vlakna i antioksidante.

Hrana koja je potrebna ženi u tridesetim

Ovih 10 vrsta povrća sadrži najviše vitamina i minerala koji su potrebni ženi starijoj od 30 godina, pa je dobro ako se bar jednom nedeljno nađe u našim tanjirima.

1. Rukola

Među lisnatim zelenilom, rukola je posebno korisna za žene starije od 30 godina. Ukus mu je karakterističan i pikantan. Sadrži dosta vitamina C, ali je i odličan izvor kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i folne kiseline. Jedan od najboljih izvora folne kiseline je rukola. Ovaj mineral podržava proizvodnju DNK i posebno je važan tokom trudnoće ili ako želimo bebu.

2. Bundeva

Zima je prava sezona za bundeve, pa ih jedite dosta dok možete, jer jedna porcija pokriva polovinu dnevnog preporučenog unosa vitamina C i više od 10 procenata unosa kalijuma, vlakana i magnezijuma. Bundeva je takođe odličan izvor beta-karotena, koji je prekursor vitamina A i neophodan je za zdravlje očiju i vida.

3. Šargarepa

Od detinjstva su nam govorili da treba da jedemo šargarepu, ali nikada nam nije rečeno zašto. Šargarepu je važno jesti bar jednom nedeljno, jer sadrži puno vitamina C, a sadrži i mnogo beta-karotena, vlakana i kalijuma.

4. Luk

Bilo koji oblik luka je izuzetno zdrav, od praziluka preko belog luka do crvenog luka, svi sadrže hranljive materije koje deluju na prevenciju raka. Pored toga, luk je povrće sa veoma niskim sadržajem kalorija i masti, ali sadrži dosta vitamina C i kalijuma. Najveća koncentracija antioksidanata nalazi se u ljusci crnog luka, pa je što manje ljuštite kako ne biste izgubili vredne hranljive materije.

5. Prokulice

Prokulice su hrana koja izaziva podele, ali će možda mnogi ljudi postati prijatelji sa njima kako budu stariji. Vredi, jer je ovo povrće izuzetno dobar izvor vitamina i minerala. Sadrži dosta vitamina K, koji je veoma važan za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka i za zdrave kosti. Jedna porcija prokelja sadrži 100 odsto preporučenog dnevnog vitamina C i 10 odsto dnevnog unosa vlakana.

6. Pečurke

Iako se naučnici još uvek raspravljaju da li su pečurke povrće ili ne, zbog toga ih ne treba izostaviti iz naše ishrane. Zbog niskog sadržaja kalorija, masti i soli, odlična je osnovna namirnica, jer je i odličan izvor hranljivih materija i ima mnogo blagotvornih efekata na zdravlje.

Pečurka sadrži mnogo vlakana, kalijuma i nekoliko vitamina B, a korisna je i kao izvor vitamina D u zimskim mesecima, čime pomaže apsorpciju kalcijuma tokom formiranja kostiju. Pored toga, pečurka sadrži protein koji deluje kao antioksidans i smanjuje šansu za razvoj određenih vrsta raka.

7. Krompir

Krompir je dobio nezasluženo loše ime od kada su ugljeni hidrati postali bliski neprijatelj. Međutim, odličan je izvor kalijuma, vlakana i vitamina C.

8. Paprika

Paprika je odličan izvor vitamina C. Naročito one jarkih boja sadrže dosta vitamina C, koji je veoma važan za apsorpciju gvožđa u našem telu, ali takođe jača imunitet,

9. Zeleni grašak

Mahunarke su veoma važne u ishrani žene, ali ne samo sočivo ili pasulj. Zeleni grašak je jedno od najboljih povrća za unos proteina, a sadrži i mnogo vlakana. Jedna porcija pokriva četvrtinu dnevnih potreba za vlaknima, sto odsto unosa vitamina C i 10 odsto dnevnih potreba za gvožđem, vitaminom B6, magnezijumom i kalijumom.

10. Cvekla

Cvekla je neizostavan deo ishrane žene starije od 30 godina i najbolje je da je na tanjiru ima u nekom obliku, ako ne jednom, već nekoliko puta nedeljno. Sadrži dosta vlakana i kalijuma, a takođe je izuzetno dobar izvor folata, magnezijuma i fosfora. Skoro svi minerali koji su potrebni odrasloj ženi mogu se naći u cvekli.

 

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Povozniuk/GettyImagesPlus