1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Namirnice koje pogoršavaju raspoloženje:...

Namirnice koje pogoršavaju raspoloženje: Ova hrana smanjuje nivo serotonina u organizmu!

27. фебруар 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Hrana je saveznik po izboru za podizanje našeg morala. Ali dok je poznato da neke namirnice podižu nivoe serotonina, druge rade suprotno. Dakle, koje proizvode izbegavati kako ne biste pokvarili dobro raspoloženje?

Ako postoji mnogo alata da se osećamo bolje kada nam je moral na pola koplja (meditacija, fizičke vežbe, socijalizacija…), često zaboravljamo da se dobro raspoloženje može naći i na tanjiru. Zato što vaša ishrana igra više nego suštinsku ulogu u vašem svakodnevnom osećaju blagostanja.

Stoga su određene vrste hrane prepoznate kao „pojačivači” serotonina, koji se takođe naziva „hormon sreće” .

Ovaj „hemijski neurotransmiter pomaže u regulisanju mnogih funkcija mozga i tela, uključujući raspoloženje, san, zdravlje kostiju, zgrušavanje krvi i formiranje pamćenja“, kaže za Well and Good neuronaučnica Caroline Leaf (Karolin Lif), pre nego što je dodala da „uravnoteženi nivoi serotonina nam pomažu da regulišemo naše emocije i stabilizujemo naše raspoloženje, zbog čega se serotonin često naziva prirodnim stabilizatorom raspoloženja .“

I za razliku od pojačivača, postoje, prema ekspertu, tri vrste hrane koje uzrokuju pad nivoa serotonina.

Namirnice koje pogoršavaju raspoloženje

Prvo, hrana bogata rafinisanim šećerom. „Dijeta sastavljena od ovih sastojaka (gaziranih pića, čokoladnih pločica, slatkih žitarica…) može da utiče na proizvodnju serotonina u vašem telu, što može uticati na vaše raspoloženje“, potvrđuje Caroline.

„Kada se redovno konzumiraju, ovi proizvodi mogu smanjiti količinu triptofana – koji omogućava proizvodnju hormona sreće – i vitamina B u našoj ishrani, i oslabiti našu sposobnost da proizvodimo serotonin“, dodaje naučnik.

Carolin takođe pokazuje prstom na proizvode koji sadrže transmasne kiseline.

„Transmasne kiseline su nezasićene masne kiseline, od kojih je najmanje jedna dvostruka veza u trans položaju, za razliku od nezasićenih masnih kiselina koje sintetiše telo a su dvostruke veze u cis položaju“, podseća Agencija za nacionalnu bezbednost hrane, životne sredine i zdravlje na radu (ANSES) .

Ove masti koje se nalaze u mesu, mleku ili čak prerađenim prehrambenim proizvodima dovedene su u pitanje u nekoliko studija u pogledu njihovog negativnog uticaja na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Prekomerna konzumacija transmasnih kiselina (unosi veći od 2% ukupnog energetskog unosa) povezana je sa povećanjem kardiovaskularnog rizika“, kažu stručnjaci.

Ali oni bi takođe bili štetni po naše mentalno zdravlje. „Studije su pokazale da visoki nivoi transmasti mogu smanjiti proizvodnju serotonina u mozgu, što dovodi do simptoma depresije “, dodaje neuropsiholog Diane Robers Stoler (Dajan Robers Stoler) za Psichology Today .

Tako, Caroline izveštava da su ultraprerađene namirnice oni koji najviše negativno utiču na naše raspoloženje. „Kada se prekomerno konzumiraju tokom vremena, ovi proizvodi mogu potkopati zdravlje naših creva, gde se proizvodi većina serotonina koji imamo“

Međutim, kako ističe specijalista, njihovo povremeno konzumiranje neće nužno štetiti vašem mentalnom zdravlju. Kada su deo naše svakodnevne ishrane, ove namirnice ugrožavaju našu ravnotežu. „Kao i u svemu, umerenost je ključna“, kaže neuronaučnik.

Nasuprot tome, šta možete učiniti da povećate nivo serotonina?

Napravljene od triptofana, aminokiseline koju naša tela ne znaju kako da proizvedu, pojačani hormoni sreće teku kroz tanjir.“Jaja, orasi, semenke, losos i sir su odlična hrana koja sadrži triptofan“, kaže dr Caroline. Tu spadaju i spanać, tofu ili ananas.

Konačno, postoje i drugi alati za lučenje ovog hormona sreće u većoj količini: „Sport, izlaganje prirodnom svetlu i srećni društveni odnosi“, završava Caroline.

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: izzetugutmen/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate