1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Čučnjevi: Ultimativna vežba za...

Čučnjevi: Ultimativna vežba za jačanje tela

29. мај 2023.

| Snežana Vranić
Ova vežba je vrlo jednostavna i ne zahteva nikakvu opremu.

Čučnjevi su nam već odavno poznata vežba i nema ko ih nije radio, ali da li znate njihove benefite i kako se zaista ispravno radi?

Čučnjevi su kompletna vežba za brzu izgradnju donjeg dela tela

Čučnjevi su svima poznata vežba, ali mnogi ne znaju kakve efekte oni imaju po naše telo. Međutim, ova vežba je veoma efektna jer angažuje kvadricepse, tetive kolena, butine i gluteuse (zadnjicu). Osim toga, ova vežba je vrlo jednostavna i ne zahteva nikakvu opremu. Ipak, veliki je broj onih koji ne znaju kako da je urade ispravno i u tom slučaju postoji rizik od povreda.Osobe koje imaju bolove u kolenima, ne bi trebalo da rade ove vežbe.

Uspešni čučnjevi: Kako se dobro postaviti?

Kada su čučnjevi u pitanju, držanje je sve. Treneri prvo savetuju da postavite noge u širini kukova sa prstima malo okrenutim ka spolja. Ovo će vam olakšati kretanje ka spuštanju.

Kada ste dobro postavljeni, spuštajte se dok udišete. Kolena treba da prate pravac prstiju, a poprsje treba da bude ravno. Koleno može da bude malo ispred nožnih prstiju ili da se zaustavi do nožnih prstiju prilikom spuštanje. Cilj je da se spustite što niže možete (što će maksimalno opteretiti gluteuse).

Sa druge strane, možete se zaustaviti i na pola čučnjeva, kada vam kukovi budu u ravni sa kolenima. Da biste pomogli sebi u održavanju ravnoteže, ispružite ruke pravo ispred sebe. Potom se dižete gore u prvobitni položaj.

Koliko ponavljanja je efikasno?

Ovaj osnovni pokret za jačanje mišića treba ponavljati u serijama od 5, 10 ili 15 ponavljanja. Broj zavisi od vašeg nivoa u vežbanju.

Dakle, ova vežba je veoma korisna ako želite da zategnete donji deo tela i dovedete do savršenstva, a oduzeće vam jako malo vremena. Ali zapamtite! Veoma je važno da ga radite pravilno. Samo tako ćete uspeti u svom cilju, a rizik od povreda je skoro nikakav.

Izvor vesti: www.marieclaire.fr

Izvor slike: Ihor Bulyhin/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate