1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Šta je barbi botoks...

Šta je barbi botoks i zašto su žene poludele za njim

20. октобар 2023.

| Sandra Petković
Barbi botoks sve je populariji tretman

Film „Barbi“ zaludeo je žene širom sveta i nametnuo takozvanu barbi estetiku. Sada mnoge pripadnice lepšeg pola sve više žele da liče na najpoznatiju lutku, a ono što je za nju karakteristično je da nema trapezaste mišiće.

Ugao između Barbikinog vrata i ramena je potpuno prav i zbog toga je njen vrat izuzetno dug i vitak, što, naravno, kod ljudi nije slučaj. Usled te težnje kod žena da izgledaju poput Barbike i planetarnog uspeha filma, stvorena je nova estetska procedura – Barbi botoks.

barbi botoks

Photo by Stuart C. Wilson/Getty Images for Warner Bros

Šta je zapravo Barbi botoks, da li je i koliko on opasan, kao i koliko košta za magazin Zadovoljna.rs je govorio dr Nemanja Čolić.

Negira estetske korekcije – Ovo je botoks učinio licu Nikol Kidman

„Barbi botoks ili trap tox, kako se drugačije naziva, jeste estetska procedura koja podrazumeva aplikovanje neurotoksina u trapezasti mišić kako bi se vizuelno stvorio vitak i izdužen vrat. Osnovna funkcija trapezastog mišića je opružanje (ekstenzija) glave, podizanje ramena i međusobno približavanje lopatica“, istakao je doktor.

barbi botoks

Photo by Joe Maher/Getty Images

Barbi look je osvojio svet, a sada je sve popularniji i u Srbiji.

„Žene obično vole da imaju duži i tanji vrat kako bi estetski bile što nežnije i gracilnije. Ne vole kada im trapezasti mišići dolaze do izražaja i daju im više muški izgled.

Ženski trapezasti mišići nisu jaki i izraženi kao kod muškaraca i smatram da im kao takvi ne predstavljaju estetski problem.

Da li ste znali da postoji olovka koja briše bore? Efikasnija je od botoksa

Pritom, ova procedura je donedavno bila potpuno strana široj javnosti. Pre pojavljivanja filma je imala potpuno druge indikacije – tortikolis iliti kriv vrat, kao i migrene izazvane preteranom kontrakcijom mišića vrata.“

Doktor Čolić je ispričao kako se ovaj zahvat izvodi, kako izgleda cela procedura.

„Procedura ne podrazumeva nikakvu pripremu. Izvodi se tako što se u par ključnih, najizraženijih tačaka mišića trapeziusa aplikuje neurotoksin kako bi došlo do njegove relaksacije i atrofije mišića i tako postigao prav ugao između vrata i ramena.

Iako je botoks relativno siguran postupak, postoji nekoliko kontraindikacija i situacija u kojima se ne preporučuje ili ne sme koristiti.

To su preosetljivost na botulinum toksin, akutne infekcije, miastenija gravis, aktuelna primena antibiotika, trudnoća i dojenje, neurološki poremećaji. Tretman se ne preporučuje mlađima od 25 godina.“

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Eleni Hamasaki (@eleni.ig)

Efekti barbi botoksa traju od četiri do šest meseci, s tim što kod nekih pacijenata može biti i kraće, a cena tretmana je od 250 do 300 evra.

Čolić je takođe otkrio da ovaj tretman može imati posledice ukoliko se ne izvede kako treba.

„Ako ovu proceduru izvodi lekar, onda je sve relativno bezbedno. Međutim, ako se neurotoksin aplikuje netačno ili u pogrešnoj dozi, botoks može potpuno paralizovati trapezasti mišić, migrirati s originalnog mesta aplikovanja, slabeći neuromišićnu vezu drugih okolnih mišića i tada prilično značajno može uticati na sposobnost pravilnog držanja glave, kao i podizanje ramena i ruku.“

Izvor slike: John Phillips Getty Images for Warner Bros

Nastavite da čitate