1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. Najbolje dizajnerske torbe 2024....

Najbolje dizajnerske torbe 2024. koje stvarno vredi imati

05. април 2024.

| Miljana Momirović
Ultimativni vodič za kupovinu.

Neke dizajnerske torbe su godinama ostale ikončni modeli vredni investicije jer su bezvremenske. Šta više, njihova vrednost i dalje raste.

Šta čini dizajnerske torbe ikonama? Prema rečniku, to je „osoba ili stvar kojoj se široko dive, posebno zbog velikog uticaja ili značaja u određenoj sferi“. Primenite ovu definiciju na tašne i dobićete ovo: dizajnerske tašne koje prevazilaze decenije.

Ovi modeli su toliko uticajni da su zadržali svoj kultni status decenijama nakon lansiranja, neke skoro vek nakon lansiranja. Pogledajte o kojim tačno torbama je reč.

Najbolje dizajnerske torbe 2024.

The Dior Saddle

Osim Lady Dior, naravno, Saddle je možda najikoničnija torba brena Dior. Dizajnirao ju je Džon Galijano za kolekciju proleće/leto 2000. godine, kao počast svetu konjaništva. Zahvaljujući svojim grafičkim oblinama koje su oponašale konjsko sedlo, ovako nešto je na prvu kupilo ljubitelje mode.

Manje ili više istog trenutka su ovakve dizajnerske torbe postale veoma popularne – u velikoj meri zahvaljujući izvesnoj Keri Bredšou, koji je čuveno švercovala cigarete u njemu da bi otišao na sastanak sa Ejdanom koji je protiv pušenja tokom treće sezone hit emisije.

The Chanel 2.55

Do danas, torba Chanel 2.55 ostaje jedna od najlegendarnijih kreacija Gabrijele Chanel i jedna od najboljih investicija koju možete napraviti. Prošlogodišnja studija JustCollecting Rare Handbag Index-a pokazala je da je njena vrednost porasla za 230% od 2004. do 2016. godine, što je čini sigurnijom investicijom od berze.

Prvi put lansirana 1955. godine, Karl Lagerfeld je ponovo predstavio ovaj model 1983. kao Classic Flap, sa najznačajnijim dodatkom zakretne brave sa potpisom Chanel. Preimenovana je u proleće 2021. i još uvek lepo otelotvoruje duh koji joj je dala Koko: nekonvencionalna, ali praktična torba koja odiše bezvremenskom elegancijom.

The Louis Vuitton Speedy

Osnovan 1854. godine, Louis Vuitton se prvobitno specijalizovao za prtljag, a tek je 1920-ih napravio svoj prvi napad na torbe. Godine 1925, Georges Vuitton (Luisov sin) kreirao je torbu Squire sa gornjom ručkom ekskluzivno za Gabrielle Chanel. Uz njenu dozvolu, lansirao ju je komercijalno 1935. i još uvek je jedan od najpopularnijih stilova LV, preimenovan u Alba 50-ih. Ali da se vratimo na Speedy, koji je dizajniran 1930. i prvobitno poznat kao Express, kao odjek bržih putnih sredstava u svetu, posebno dolaska komercijalnih letova. Zbog svoje praktine dimenzije 30cm, brzo je stekla popularnost.

Priča kaže da je Odri Hepbern tražila manju verziju torbe 1965. godine kako bi odgovarala njenoj sitnoj bgrađi, i tako je rođen heroj: Speedy 25. Decenijama nakon što je Hepbern nosila svoju, nosila ju je nova generacija it-devojki: Lindzi Lohan, Paris Hilton i Nikol Riči, a kasnije Rijana i Bijonse. Iako je prvobitno napravljen od običnog platna, sada je poznat po svom prepoznatljivom dizajnu monograma, koji je tokom godina ponovo osmislilo nekoliko kreativnih direktora i gostujućih dizajnera.

Dizajnerske torbe: The Sain Laurent Niki

Išlo je dalje od mašte pomisliti da bi Entoni Vakarelo mogao da bude na vrhu torbe Saint Laurent Loulou, ali možda je to uradio sa svojom mlađom sestrom, Niki, koja je lansirana na ruci Kejt Mos u kolekciji SS18. Znate da imate pogodak kada već ima pečat odobravanja kraljevske porodice supermodela.

Slično kao i Loulou, Niki je torba sa preklopom u vintidž stilu, pravougaonog oblika i bila je ukrašena logotipom Cassandre, ali je bila malo više, pa, zbog nedostatka bolje fraze: rokenrol. Imala je malo povučeniju, manje restriktivnu siluetu, napravljenu od naborane kože Bila je prostranija i imala je zgodne džepove koje možete napuniti svim neophodnim stvarima. A onda je rođena je nova torba, Niki Baby.

The Celine Classique Triomphe

Mnogi su pokušali i nisu uspeli da uhvate taj bez napora šik i bezvremenski francuski stil, ali Hedi Slimane je bila jedna od retkih kojima je to uspelo – dokaz je u trijumfu brenda Celine.

Dizajnirao ju je u LA-u 2018. godine, kao klasičnu, ali savremenu, svakodnevnu torbu koja bi se neprimetno uklopila u garderobu moderne žene. To je takođe bila oda osnivaču kuće, Selin Vipijani. Posle manjeg saobraćajnog sudara na Place de L’etoile 1970-ih, ona je izašla iz svog automobila i zagledala se u Trijumfalni luk, primetivši po prvi put kariku lanca koja ga okružuje, formirajući dva ogledala C, i okrenula se bacam se na posao. Hedi je vratio ovaj dizajn u život, prikladno ga nazvavši Trijumf i prvi put ga dodajući na kopču.

The Prada Re-Nylon

Kao što joj ime sugeriše, ove Prada dizajnerske torbe su prvi put predstavljene 2000. godine. Oličavala je torbu za to vreme zahvaljujući dizajnu ramena sa uparenim leđima inspirisanim bagetom. Iako je u to vreme bila uspešna, na kraju je povučena, ali to nije sprečilo kul devojke poput Gigi Hadid i Kendall Jenner da se dočepaju vintage stilova. U stvari, torba nikada nije izgubila svoju vrednost na platformama za preprodaju.

Srećom, Miuccia Prada je ponovo izdata 2020. godine, uz održivi obrt. Sada je napravljena od inovativnog Re-nylon, napravljenog od reciklirane, prečišćene okeanske plastike, ribarskih mreža i tekstilnih otpadnih vlakana. Iako je nesumnjivo inspirisana 00-im, zahvaljujući svojoj minimalnoj silueti utisnuta ikoničnim logotipom trougla, dizajnirana je da traje i bude svestrana, što je još jedan znak Pradinoj posvećenosti održivosti.

Dizajnerske torbe: The Chloe Marcie

Nakon uspeha Paddingtona, Marcie, koja je prvi put debitovala 2009. godine, u velikoj meri je prepoznata kao prva  Chloe torba. Dizajnirala ga je Hannah MacGibbon, tadašnji kreativni direktor. Zaista je oličavala boemski, slobodni duh po kojem je kuća poznata i bila je torba koja je definisala boho ere.

Kombinujući ženstvenu estetiku sa konjičkim obrtom i vintidž duhom 70-ih, prepoznatljiva je zahvaljujući svojim ukrasnim šavovima na sedlu, odsjaju mesinganog okova i visećoj resi. Tokom godina je ponovo zamišljena u nekoliko oblika, završnih obrada i boja, i od tada je ostala bestseler za kuću.

The Gucci Marmont

Bilo je teško izdvojiti samo jednu dizajnersku torbu brenda Gucci: Horseshoe, Dionysus, Bamboo  i Disco su bili jaki konkurenti. Ali Marmont torba, koja je prvi put predstavljena u kolekciji za jesen/zimu 1997. godine, nedugo nakon što je Alessandro Michele preuzeo kreativne uzde brenda Gucci, pravi je izbor. Možda zato što, uzimajući inspiraciju iz druge ikone, Chateau Marmont u Holivudu, oličava onaj slobodni duh i glamur 70-ih koji je tako teško postići.

Iako Marmont kolekcija uključuje različite stilove, Gucci Marmont torba je ove pravi heroj. Obratite pažnju na elegantan prošiveni dizajn i preokrenuti Gucci logo koji je smislio Michele i koji je sada tako svojstven kući.

 

Izvor slike: Levent Kulu/Stringer/GettyImagesEntertainment

Nastavite da čitate