Nega kože u 2024. godini, ovi preparati su najpopularniji

09. јануар 2024.

| Milena Jeremić
Sve dame maštaju o savršenom tenu

Svake godine pojavljuju se novi trendovi kada je nega kože u pitanju, a već sada možemo da naslutimo koji inovativni proizvodi će obeležiti 2024. godinu.

nega kože

esmeralda segura / pexels

Pravilna nega kože izuzetno je važna, a preparati koji u sebi sadrže sastojke koje ćemo u nastavku teksta pominjati će biti apsolutni hit narednih meseci.

Peptidi i proteini

Ako ste pažljivo pratili kozmetičku liniju Hejli Biber ili  bilo koji brend za negu kože verovatno već znate dosta stvari o peptidima.

Vintage brunette – Najpopularnija boja kose ove sezone

Oni se, naime, sastoje od lanaca aminokiselina, slični su proteinima, ali su dosta manji. Njihova uloga je da izgrađuju blokove proteina kolagena.

Kada je nega kože u pitanju postoji više tipova peptida – od onih koji signaliziraju našim ćelijama da stimulišu kolagen i elastin, do neuropeptida koji čine da se mišići lica opuste kako bi se izbeglo stvaranje bora.

Iako neuropeptidi nisu novina, neke velike inovacije u ovim peptidima mogu dati značajnije rezultate od trenutnih neuropeptida na tržištu. Oni su toliko efikasni da pojedini stručnjaci smatraju da oni mogu biti dobra alternativa za botoks.

Niacinamid – sastojak bez kojeg se ne može

Niacinamid nije novi sastojak, ali se prethodne godine zaista dobro pokazao.

Toliko da će poznati brendovi za negu kože i 2024. godine težiti tome da se upravo ovaj sastojak koristi u pravljenju njihovih preparata.

Briše bore sa lica, cena sitnica – Ovo je omiljena krema Dženifer Lopez

Prednosti niacinamida su beskrajne: pomaže u borbi protiv hiperpigmentacije, akni i ožiljaka od akni, sprečava nakupljanje prljavštine, pomaže u smanjenju tamnih krugova kao i ublažavanju vidljivih linija.

Ovaj sastojak je odličan saveznik kada je nega kože tokom zime u pitanju, mada se bez problema može koristiti tokom čitave godine.

Njegovo visočanstvo retinol

Retinol klinički dokazano podstiče regeneraciju kože, utiče na poboljšanje finih bora, ublažava fleke, poboljšava teksturu kože i čini je čvršćom, a utiče i na izgled proširenih pora.

U 2024. godine će biti zastupljeni preparati bogati ovim sastojkom koji deluju mnogo brže i imaju manje neželjenih efekata kao što su nelagodnost i ljuštenje kože.

nega kože

shiny diamond / pexels

Jedan takav preparat je hidroksipinakolon retinoat koji se uklapa direktno u retinoidne receptore u koži i ne mora da se razlaže.

Kako je nastala fleka na licu Jelene Đoković?

Potentnost HCP-a je daleko veća od 1% retinola i ne dolazi sa oštrim profilom neželjenih efekata drugih retinoida.

HCP smanjuje višak proizvodnje masti, minimizira pojavu pora i zateže kožu.

Psihologija i dermatologija su usko povezane

Koža i mentalno blagostanje idu ruku pod ruku. Ukratko, psihodermatologija proučava vezu između uma i stanja kože kao što su akne, rozacea i ekcem — za koje se zna da snižavaju samopoštovanje i negativno utiču na mentalno zdravlje.

Istraživanja su potvrdila – Ove navike vam mogu produžiti život

Psihodermatologija će postati sastavni deo sveobuhvatne dermatološke nege, nudeći pacijentima tretmane koji daju fenomenalne rezultate.

Prihvatanje veze između naše kože i našeg uma nije samo trend za sledeću godinu, već i pozitivan korak ka zdravijem životu i boljim rezultatima.

Život bez stresa

Svi znamo da na našu kožu mogu uticati stvari kao što su ishrana, životna sredina i hormoni, međutim, da li ste znali da i stres ima značajnu ulogu?

Istraživanja pokazuju da se stres može manifestovati na koži pojačanom upalom, aknama, crvenilom, fluktuacijama suvoće i masnoće, pa čak i izbijanjem stanja kao što su ekcem i psorijaza.

Koloidne ovsene kaše i proizvodi sa mirisom umirujućih sastojaka poput lavande i jasmina će biti veoma popularni.

nega kože

andrea piacquadio / pexels

Sredstva za čišćenje lica

Serumi su zauzeli centralno mesto u inovacijama za negu kože poslednjih godina, ali se predviđa da će 2024. biti posebno posvećena sredstvima za čišćenje lica.

Sredstva za čišćenje su nesumnjivo kamen temeljac kada je nega kože u pitanju, ali umesto da izaberete opciju koja odgovara svima, fokusirajte se na preparate koji su prilagođeni vašim potrebama.

Izvor slike: andrea piacquadio / pexels

Nastavite da čitate