1. Home
  2. /
  3. Beauty
  4. /
  5. Kada je glavobolja zabrinjavajuća?

Kada je glavobolja zabrinjavajuća?

14. јул 2023.

| Hana Dunđerov
Evo kako možete da utvrdite da li vaša glavobolja ukazuje na ozbiljan problem

S vremena na vreme, svi pate od bezazlene tenzione glavobolje, a mnogi pate i od mučnih migrena, ali određene vrste glavobolje mogu ukazivati i na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Prema studiji iz 2022. godine, više od polovine svetske populacije (52 procenta) patilo je od neke vrste primarne glavobolje u protekloj godini. Primarna glavobolja znači da naša glavobolja nije simptom neke druge bolesti, već problem sam po sebi: tu spadaju česta tenziona glavobolja, mnogo ređa, ali posebno bolna klaster glavobolja, kao i razne migrene. Iako ove glavobolje mogu biti neprijatne, ne moramo da brinemo o njima, jer su to „samo“ glavobolje.

Međutim, da bismo utvrdili kada ne postoji veliki problem, moramo biti u stanju da prepoznamo svaku vrstu glavobolje na osnovu njihovih simptoma. Evo nekoliko korisnih saveta!

Glavobolje: Bez bola, bez brige

Glavobolje tenzionog tipa su ono što obično nazivamo „običnim glavoboljama“. U takvim slučajevima bol osećamo kao da nam se traka steže oko glave, pa je bol obostrana i obično nije toliko intenzivna da ne možemo da obavljamo svakodnevne poslove. Tenziona glavobolja može biti uzrokovana nedostatkom sna, neadekvatnim unosom hranljivih materija, dehidracijom, anksioznošću ili stresom, pa lečenjem ovih problema (na primer, pijenjem više tečnosti, spavanjem ili opuštanjem), glavobolja obično nestaje. Napetost mišića u gornjem delu tela takođe je čest uzrok, koji može biti uzrokovan lošim držanjem dok sedite ili čak neudobnim grudnjakom.

Migrena – najintenzivnija glavobolja

Iako je migrena takođe bezopasna, ona znači mnogo intenzivniji bol: obično je jednostrana, ali može biti i bilateralna i često je povezana sa mučninom i, u nekim slučajevima, takozvanim simptomima aure (tada se naziva migrena) sa aurom. Sklonost ka migreni je u osnovi genetski uslovljena, ali postoje takozvani okidači koji mogu izazvati migrenu: to mogu biti glad, nedostatak sna ili dehidracija. Važno je napomenuti da faktori načina života ne mogu u potpunosti da kontrolišu pojavu migrene, ali dobra vest je da odmaranje u mračnoj prostoriji i aspirin mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Klaster glavobolja

Klaster glavobolja je relativno retka, ali veoma bolna pojava, gde oboleli često ne mogu ni da miruju tokom napada glavobolje. Naziv klaster se odnosi na činjenicu da se glavobolja javlja talasasto, odnosno da muči obolele 6-8 nedelja, uglavnom noću. Pored intenzivnog bola, epizode ​​praćene nervozom i nesanicom traju 30-90 minuta i mogu se javiti nekoliko puta dnevno. Bol je jednostran i često se koncentriše oko oka, tako da zahvaćeno oko može postati crveno i vodeno. Alkohol i začinjena hrana mogu izazvati ovu vrstu glavobolje. U slučaju klaster glavobolje, kućne metode ublažavanja bolova, nažalost, nisu efikasne, pa je svakako vredno konsultovanja sa lekarom.

Kada vam treba doktor?

Definitivno je vredno ispitati vašu glavobolju ako se pojavi iznenada ili ako se njen obrazac promenio u poređenju sa onim što ste iskusili ranije. Takođe može izazvati zabrinutost ako se česte glavobolje iznenada pojave nakon 50. godine ili ako su povezane sa neurološkim simptomima. Glavobolje mogu ukazivati na povrede glave, tumore, bolesti vaskularnog porekla (kao što su subarahnoidalno krvarenje ili ishemija), infekcije ili metaboličke poremećaje.

Mučnina i povraćanje (naročito ako ne znate da imate migrenu), iznenadni, intenzivan bol i osećaj stezanja u potiljku mogu biti simptomi koje vredi proveriti, obratite pažnju na njih!

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: eternalcretaive/gettyimagesplus