1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Vežbe zahvalnosti koje će...

Vežbe zahvalnosti koje će vam pomoći da zauzmete pozitivniji stav

10. oktobar 2024.

| Snežana Vranić
Ovo će vam pomoći da se izborite sa poteškoćama...

Nije uvek lako biti zahvalan, posebno kada su teška vremena. Međutim, ove vežbe zahvalnosti za pozitivniji stav mogu da budu od pomoći.

Mnogi ljudi se bore sa tim da budu zahvalni kada vide kakav je svet oko njih. Međutim, psihoteraputkinja Farah Haris (Farah Harris) tvrdi da uvažavanje pozitivnih aspekata naših živote može poboljšati naše mentalno blagostanje.

Vežbe zahvalnosti za pozitivniji stav

Potpuno je razumljivo da je ponekad teško biti zahvalan ako se borite sa finansijama, poslom ili čak zdravstvenim problemima. Ali tada dobro dođu ove vežbe zahvalnosti jer „to može povećati naš osećaj sreće, što smanjuje percepciju bila i simptome depresije“. objasnila je Farah. Međutim, prilikom rađenja ovih vežbi, važno je da budete svesni da to za svakoga radi na drugačiji način.

Odvojite nekoliko minuta kada niste zauzeti

Svakodnevno odvajanje vremena za vežbanje zahvalnosti, pomoći će vam da se fokusirate na pozitivno. Šarn Kaira (Sharn Khaira), mentor za poslovanje i način razmišljanja, preporučuje da isključite ili utišate telefon za to vreme. „Stvorite sveti prostor gde možete praktikovati zahvalnost i kreirajte jutarnju rutinu usredsređenu na praksu zahvalnosti. Ako to zaista ne možete da uradite ujutro, napravite večernju vežbu zahvalnosti.“

Kvantifikujte vašu zahvalnost

Praktikovanje zahvalnosti zahteva od nas da se namerno fokusiramo na pozitivno, što može biti teško jer deluje protiv prirodne tendencije našeg mozga da se fokusira na najgore ishode. Negativni događaju imaju tendenciju da više utiču na ljudski mozak.

U tom slučaju, fizička kvantifikacija zahvalnosti može biti korisna. Dokumentovanje pozitivnih iskustava vođenjem dnevnika može pomoći da u fokus stavimo lepšu stranu života. Na taj način možemo da pregledavamo beleške čak i u danima kada zaista ne možemo da smislimo ništa na čemu bismo bili zahvalni.


Budite svesni da ništa nije premalo da biste za to bili zahvalni

Velike stvari kao što su naše zdravlje, posao i porodica su pozitivne. Ali mali trenuci i predmeti našeg života takođe zaslužuju priznanje. To može biti dobra večera, srećan trenutak ili topla kupka. I važno je da ne zaboravimo da smo i mi bitni. Zahvalnost takođe uključuje samopoštovanje, pa budite zahvalni na stvarima o sebi, bilo da je u pitanju kvalitet ili ponašanje u datoj situaciji.

Napišite zahvalnicu

Ne ustručavajte se da izrazite drugima koliko ste im zahvalni. Izražavanje zahvalnosti drugima podstiče zdrave odnose koji vam mogu pomoći da ostanete na površini u teškim vremenima.

Volite svoje telo

„Odvojite vreme da volite sebe bez osuđivanja“, ističe Haris koja kaže da je zahvalnost za fizičko telo najvažnije. Udahnite nekoliko puta duboko, pređite od glave do pete i odvojite trenutak da priznate različite delove svog tela i da kažete zašto ste zahvalni na njima. Bez obzira koju praksu zahvalnosti odaberete, Kaira je naglasila da su doslednost i strpljenje ključ uspeha.

Izvor slike: LENblR/GettyImagesPlus