1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Šta ako žena ne...

Šta ako žena ne želi da bude majka: Primer pozitivnog iskustva

27. septembar 2024.

| Snežana Vranić
Ne žele sve žene da imaju decu...I to je u redu!

Uvek se pretpostavlja da žena želi da ima decu. Međutim, šta ako žena ne želi da bude majka? Iskustvo jedne Mjuriel pokazuje nam mnogo toga.

Niko ne može da tvrdi da ćete biti nesrećni ako se ne ostvarite kao majka. Jer to i nije tačno i imate potpuno pravo da ne želite da imate decu. U Mjurijelinom životu prolazile su decenije koje nisu ispunjene decom, ali su podjednako ispunjene srećom. Sa svojih 55 godina, ona se uopšte ne kaje i ne žali za odlukama koje je donela.

Kada žena ne želi da bude majka: Iskustvo jedne Mjuriel

„Početkom svojih četrdesetih još je bilo vremena da imam dete i pitao sam se da li ću da se grizem za prste kada bude kasno. Tada bih gledala žene sa kolicima na ulici i posmatrala svoju reakciju: da li su me naterali da to poželim?

Sa 43 godine upoznao sam Florenta. Oca već odrasle troje dece. On stoga nije ni tražio da imamo decu, ali da sam htela da postanem majka, on bi rekao da. Danas smo i dalje srećni u braku.

Sada imam 55 godina, još nemam dece i još uvek nemam kajanja. Veoma sam zadovoljna svojim izborom. Ipak, žene moje generacije su bile uslovljene da to učine. Bili smo izloženi snažnom društvenom pritisku.“

Rečenica koja se najčešće čuje: Otkucava ti biološki sat

Kao mala nisam bila od onih devojčica koje su maštale da imaju decu ‘kad porastu’.Gledajući unazad, ništa nije ukazivalo na to da ga ni ja ne bih imao. Roditelji su mi dali veliki uzor u ovoj oblasti. Igrala sam se sa lutkama. Kao dete sam se igrala kako bi otkrila koliko ću dece imati.


Kao odrasla osoba, imala sam ljubavnike, izlazila sam, zabavljala se, vredno radila. Moji roditelji su bili srećni što me vide srećnu. Oni su bili baka i deda zahvaljujući mom starijem bratu koji je obavio posao. Na toj strani sam bila mirna, bez pritiska.

Posle 30. godine, parovi oko mene su konsolidovali i postepeno osnivali porodice. Malo je čudna situacija, kao da gledate kako čamci isplovljavaju dok ste ostali na doku. Što samo po sebi ne bi bila velika stvar da nije bilo ovog famoznog društvenog pritiska. Slušao sam o tome kako mi otkucava biološki sat. Oni oko mene su počeli da me teše: ‘Ne brini, videćeš, poželećeš kad upoznaš pravu osobu’. Iako mi uteha nije bila potrebna.

Kada želja za decom nije prisutna, vaše tridesete ne pogoduju čvrstim vezama. Nisam posebno želela da je gradim, dok su muškarci hteli da se skrase, postanu očevi itd. Naći ćete ove muškarce deset godina kasnije kako su se razveli. Ali oni tada jako žele da izađu sa vama, ali se samo plaše: da ćete imati bebu iza njihovih leđa jer hitno tražite roditelja. Razumem njihov strah! Ovo ponekad dovodi do smešnih situacija, ipak morate da se pravdate.

Ako žena ne želi da bude majka, ne znači da nije  prava žena

Koliko god da pričamo o tome, kada neko ne želi decu, deluje čudno. A kada na druženju izjavite da ih nemate, uvek vas gledaju sa sažaljenjem.Ako odmah navedete da je to vaš izbor, ne popravlja raspoloženje.

Kao da nisam uspešna žena ili uopšte na bilo koji način „prava“ žena. Uprkos godinama, ova presuda nikada u potpunosti ne nestaje. Danas mlade žene iznose ekološke argumente. Pre dvadeset godina planeta se već pregrejala, čak i ako toga nismo bili u potpunosti svesni. Nisam imala  nikakav politički govor da održim, kao vegetarijanac koji kaže da ne jede meso jer ga ne voli. Nije bilo ničeg militantnog u vezi sa mnom, to nije bila tema.

Možda jednostavno nisam imala ‘gen za majčinstvo’, ako mogu tako da se izrazim. Nemaju sve žene nužno poziv da postanu majke. Sećam se noćne more u svojim kasnim tridesetim: shvatila sam da imam bebu u naručju i počela sam da vrištim. Bila sam sasvim sama u stanu. Osećaj gubitka slobode bio je zastrašujući. Kakvo olakšanje kada sam shvatila da je to san!

Mislim da nisam želela da se žrtvujem

Ova nepoželjnost možda ima veze sa strahom od deformisanih tela. Ova beba koja pokreće sve organe, koja izlazi između nogu. Proces trudnoće je uvek bio zastrašujući. Ili je to povezano sa mojom slobodom koju cenim više od svega? U svakom slučaju, nikada se nisam plašila da ne znam kako da se brinem o detetu. Mislim da nisam želela da se žrtvujem. Nikada nisam započela psihološki rad da bih otkrila svoje duboke motive. Koja je poenta kada ništa ne mogu da promenim? Ne osećam potrebu za tim.

Pre dve godine još uvek sam akutno osećala konkretne posledice svog izbora. Bilo je to kada je moj otac umro. Doživela sam veliki trenutak samoće, veoma težak. Nije se radilo o strahu da ću završiti sam.

Ponekad me prijatelji pitaju: ‘Ko će se brinuti o tebi kad ostariš?’ Imati decu ništa ne štiti od izolacije: mogu da vas smeste u starački dom ili da se presele u inostranstvo. Ili oboje!

Osim ove specifične anksioznosti, volim ovaj život koji mogu da imam upravo zato što nemam dece. Radim u izdavaštvu, što znači da sam često dostupan uveče. Mogu u potpunosti da uložim sebe. Bilo je nezamislivo da moju decu odgajaju dadilje.  Kada sam bila mala, moja majka je mnogo brinula o meni. Znala sam da nikada neću moći dati toliko vremena kao ona. Što se tiče moje veze, uvek smo bili srećni da radimo stvari zajedno. Moja uloga maćehe mi je više nego dovoljna.

Imajte na umu da sam srećna kada vidim muškarce i žene srećne što postaju roditelji. Ovaj izbor mi je omogućio da živim veoma slobodno, kao produžena adolescencija. Na sreću, ne misle svi kao ja, inače bi se društvo suočilo sa ozbiljnim problemom generacijske obnove!

Kada žene budu mogle jednostavno da kažu ‘Nemam decu’ bez opravdanja, to će biti znak da je društvo zaista evoluiralo.Ovaj životni izbor tada više neće biti tema i… više neće zanimati čak ni časopis.“

Izvor slike: Prostock-Studio/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate