1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Sindrom praznog gnezda: Kako...

Sindrom praznog gnezda: Kako da se izborite sa osećajem samoće nakon što deca napuste vaš dom?

22. септембар 2024.

| Snežana Vranić
Kada deca napuste dom, nije sve u životu stalo..

Sindrom praznog gnezda je osećanje o kome se dugo nije govorilo. Ipak, danas ovo postaje sve vidljivija tema i podiže se svest o tome kako se izboriti sa ovim osećanjem.

Danas se sve više govori o „sindromu praznog gnezda„, naročito u Sjedinjenim Državama gde sada postoje treneri, podkasti i knjige koje pomažu zbunjenim roditeljima da vrate smisao u svojim životima.

Šta znači termin „sindrom praznog gnezda“?

Termin označava osećaj bespomoćnosti i besmisla koji se ponekad javlja nakon što deca odu. Ovaj osećaj često je praćen manje ili više intenzivnim i prolaznim osećanjem tuge. Već neko vreme, posebno u Sjedinjenim Državama, ova tranzicija u životima roditelja je naglašena kao nikada ranije na društvenim mrežama i u medijima.

Termin „sindrom praznog gnezda“ prvi put se pojavio 1914. godine iz pera aktivistkinje pedagoga Doroti Kenfild Fišer (Dorothy Canfield Fisher), učenice Marije Montesori, u njenom opusu Majke i deca, ali se popularizuje i objavljuje tek 1970-ih. . U Francuskoj se danas procenjuje da je 35 odsto roditelja pogođeno ovim osećanjem usamljenosti prema studiji „Sindrom praznog gnezda, kada najmlađi ode”., objašnjava psihoterapeutkinja Kiti Hagenbah (Kitty Hagenbach), specijalista za porodične terapije.

Sve više ljudi deli svoje iskustvo

„Malo po malo, praznim njenu sobu. Ponekad plačem, prebirajući njene stare lekcije i disertacije. Pokreće me da ih ponovo čitam! Još nisam skinula postere sa zidova. Za najstariju tri godine ništa nisam dirala, ali eto, nisam mogao da držim dva komada ovako zamrznuta u nostalgiji i evocirajući njihova odsustva“, podelila je svoje iskustvo 52-godišnja Njujorčanka Virdžinija.

Pre nekoliko meseci, Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow), čiji se sin i posinak vraćaju na koledž ove godine, podelila je za The Hollywood Reporter svoje iskustvo: „Samo razmišljanje o tome izaziva napade anksioznosti. Osećam duboku žalost, iako znam da je neizbežan i prirodan tok stvari.”


Samo treba da potražite „sindrom praznog gnezda“ na mreži da biste videli desetine podkasta na ovu temu, brojne knjige i, pre svega, usluge novih američkih trenera – često roditelja koji su pretvoreni u sledbenike pozitivnog mišljenja – koji nude ključeve za bolje razumevanje ove tranzicije.

Danas su roditelji veoma uključeni u život i svakodnevni život svoje dece, generacijski jaz je manji. Dele zajedničke aktivnosti, više razgovaraju zajedno. Postoji veće saučesništvo. Ovi novi odnosi i manje kruto obrazovanje roditelja čine ovu tranziciju delikatnijom i ponekad bolnijom.

Sindrom praznog gnezda otkriva i krize identiteta

Prema nedavnoj studiji istraživačkog centra Pew, 35% američkih žena smatra da je njihova uloga majke najvažniji aspekt svog identiteta. „Roditelji dolaze kod mene da pričaju o svom sindromu praznog gnezda, ali to je polazna tačka za šire pitanje o njihovom postojanju: ko sam ja, šta ću postati, šta zaista želim? kaže psiholog Džejson Ramsden (Jason Ramsden).

Jer iza ovog sindroma često (ponovno) isplivavaju dublji preokreti. Profesionalni i lični izazovi. Intimni strahovi ili sive zone koje smo do sada zatrpavali i koji se mogu pojaviti u tom trenutku.

Sindrom koji odražava naše anksioznosti, ali koji nam takođe omogućava da (re)konstruišemo sebe. Za Kiti Hagenbah, ova faza se takođe mora posmatrati kao „trenutak oslobađanja“ i terapeut podseća da je „krajnji cilj roditelja upravo da dete stane na svoje noge. Baš kao i menopauza koju često vidimo kao gubitak, ovde je važno zapamtiti da je ovo početak novog ciklusa koji nas takođe može obogatiti.”

Izvor slike: Halfpoint/GettyImagesPlus