1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Seksualna inteligencija: Uživajte u...

Seksualna inteligencija: Uživajte u seksu do kraja života

28. јун 2023.

| Ranka Bulatović
Godine ne treba da budu prepreka za uživanje u seksu. Zato treba da se pozabavite razvojem seksaulne inteligencije

Zašto je važna seksualna inteligencija? Pre svega, seksialnost je važan deo dugovečnosti. Da naša erotika ne bi zastarela, potrebno je promeniti stav o seksualnosti u zrelosti i starosti. Ostavljanje iza sebe patoloških ideja koje se projektuju na menopauzu, andropauzu i klimakterij podrazumeva odluku: prihvatiti protok vremena sa realističnim pogledom punim ljubavi i pozitivnim stavom (zašto ne?).

Šta je to seksualna inteligencija

Kod svih ljudi anatomske konstante se menjaju tokom vremena. Međutim, stručnjaci objašnjavaju da se i pored telesnih promena želja obično održava. Iako se menjaju vaginalna lubrikacija i erektilni kapacitet ili intenzitet orgazma, koža ne prestaje da oseća. Mozak ne gubi sposobnost maštanja, a kod žena ne prestaje da radi klitoris – organ odgovoran za zadovoljstvo.

Dakle, da li se naše telo menja? Da. Da li to menja našu erotičnost? Ne nužno. Da biste nastavili da imate zadovoljavajući seksualni život, najvažnije je odlučiti da ga imate. Kao na primer? Korišćenje seksualne inteligencije: razvijanje resursa za nastavak uživanja u seksu.

Kao što se govori o emocionalnoj ili veštačkoj inteligenciji, treba se pozabaviti i seksualnom inteligencijom. Uključivanje fizičkih i emocionalnih promena koje doživljavamo i njihova integracija u našu korist, fokusiranje na onome što možemo da dostignemo u seksu, objašnjava našu seksualnu inteligenciju. Veština koju je svakako dobro i veoma prijatno negovati!

Seksualna inteligencija: Erotičnost koja ne jenjava

s godinama

Zrele godine stavraju priliku da se erotika vrati u fazu koja nije usredsređena na penetraciju; onu koja privileguje dodire, poljupce, grljenje, oralni seks, seksi igračke. Faza u kojoj se stimuliše najvažniji polini organ od svih – mozak.

Što se emotivnog dela tiče, akcenat je na građenju samopouzdanja i samopoštovanja. U tom smislu, treba negovati autoerotičnost, jer nas povezuje sa sopstvenim telom. Fantazije i senzacije uvek donose fizičko i emocionalno blagostanje.


Vežbanje seksualnosti ne može izbeći mogućnosti ili ograničenja koja nameće naše telo. Godine nam daju dva divna alata: iskustvo i samospoznaju. Vremenom smo naučili šta nas uzbuđuje, šta nam pričinjava zadovoljstvo, a šta ne. Šta želimo od parnera, a šat možemo sebi i sami da priuštimo.

Bitan je i humor. I želja za eksperimentisanjem. A to, takođe, usporava starenje…

 

 

Izvor vesti: marieclaire.perfil.com

Izvor slike: proud_natalia/gettyimages.co.uk