Kus-kus priprema u Trapani stilu
18. januar 2023.
| Jovana JevtićU ovom receptu možete videti kako se kus-kus priprema. U pitanju je bogato jelo, intenzivnog ukusa koje nas u mislima šalje na Mediteran.
Ova hrana je drevna i predstavlja svakodnevno jelo za afričke i bliskoistočne narode. Nekada u 19. veku recept kus-kusa preneo se u Italiju. Tu se prilagodio sicilijanskoj gastronomskoj tradiciji. Ovog puta govorimo o tome kako se riblji kus-kus priprema. Najviše pažnje treba posvetiti Trapani receptu ribljeg kus-kusa. Ukus će vas nositi do Italije, a za njega nije potrebno veliko kulinarsko umeće.
Kako se riblji kus-kus priprema prema originalnom receptu
Kako postoji više tipova kus-kusa, potrebno je razlikovati one od malog, srednjeg i krupnijeg zrna. Malo zrno se najčešće koristi za pripremu slatkiša, dok je srednje ipak pogodno za više različitih vrsta. Ono je najrasprostranjenije i najpopularnije, dok je krupno na poslednjem mestu po popularnosti. Sledeća razlika u zrnu je da li je ono prethodno kuvano ili ne. Ukoliko zrno nije prethodno kuvano, kus-kus se priprema duže.
Originalna kus-kus priprema po Trapani načinu bazirana je na ghiotti – čorbi jakog ukusa. Među najčešćim vrstama ribe koje se koriste za pripremu kus-kusa jesu okuna, jegulja, škarpina, grdoba i orada. Vrstu ribe birajte po svom ukusu. Takođe, prema ovom receptu dodaju se i rakovi i mekušci. Za pripremu treba izdvojiti između 40 i 60 minuta.
Kus-kus priprema za 6 osoba – sastojci
250 g prethodno kuvanog kus-kusa
1 l ribljeg bujona
500 g škampa
500 g lignje
500 g dagnji
500 g školjki
1 šargarepa
2 srednja crna luka
3 čena belog luka
50 g paradajz paste
1 paket šafrana
600 ml belog vina
Soli po ukusu.
Biber po potrebi.
Ekstra devičansko maslinovo ulje
Priprema:
Školjke bi trebalo da odstoje u hladnoj vodi najmanje dva časa. Dobro je menjati vodu, kako bi se školjke očistile od peska. Ukoliko niste kupili očišćene dagnje, trebalo bi i njih da sastružete sa školjki.
Očišćene dagnje, školjke i češanj belog luka stavite u lonac sa vodom (tek toliko da voda prekrije morske plodove) i poklopite. Trebalo bi da se kuvaju 5 minuta. Nakon toga, izvadite ih iz tečnosti, a tečnost procedite i ostavite sa strane.
Riba mora biti dobro očišćena. Ovaj posao bi trebalo da bude završen u ribarnici. Glave i kosti se ne bacaju, jer ćemo ih koristiti kasnije za pravljenje bujona. A kada je reč o škampima, samo uklonite glave.
Nastavljate sa pravljenjem bujona: kuvajte oko 40 minuta ostatke ribe i škampa u litri vode pomešane sa jednom čašom vina, šargarepom, lukom i soli. Kada se ovo skuva, ostavite da se ohladi, a zatim dodajte tečnost u kojoj su se kuvale dagnje i školjke.
Lignje, koje bi trebale biti očišćene i ispražnjene, seku se na kolutove (prečnik 1 cm). Propržiti preostala 2 čena belog luka i pola usitnjenog crnog luka, a zatim dodati 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja. Za ovo je potrebno 2 do 3 minuta.
Dodati kolutove lignje, 1 dl bujona, 1 dcl paradajz soka i kašičicu šafrana. Nastavljamo sa kuvanjem koje traje oko 40 minuta. Trebalo bi promešati jelo kako ne bi zagorelo pri dnu. Nakon toga, dodajemo ribu isečenu na filete i malo posolimo. Ukoliko volite, dodajte i biber. Zatim kuvajte još 10 minuta – sve zavisi od škampa koliko će vam vremena trebati.
U drugom loncu treba da provri 20 ml bujona. Ovu tečnost sipajte u veliku činiju gde se nalazi kus-kus. On treba da nabubri, odnosno u tečnosti da stoji 5 do 6 minuta. Dodajte komadić putera i izgnječite kus-kus zupcima viljuške. Nakon toga smesi dodajte ribu i prethodne pripremljene mekušce i rakove. Sve pažljivo promešajte. Sve možete prebaciti u posudu za serviranje. Preko svega posuti usitnjeni peršun.
Saveti
Ukoliko volite začinjenu hranu, možete dodati seckanu ljutu papriku, lovorov list ili običnu papriku.
Ostatak ribljeg bujona na sto možete postaviti sa kutlačom, kako bi gosti imali priliku da dodaju još malo ukoliko im se sviđa.
Ukoliko volite kus-kus sa povrćem, dodajte tikvicu i krompir u kockicama. Takođe, dodajte šargarepu u kolutovima i očišćenu papriku.
Ukusu na poseban način mogu doprineti seckani bademi dodati u tepsiju zajedno sa fibljim filetima.
Izvor vesti: marieclaire.it
Izvor slike: Svetlana Monyakova/GettyImagesPlus