1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Jednostavan trik: Otkrijte da...

Jednostavan trik: Otkrijte da li je vaš srebrni nakit zaista pravi ili su vas prevarili čelikom

09. јануар 2024.

| Stana Luković
Trebaće vam samo 5 minuta da proverite vaš srebrni nakit

Nažalost sve više srebrni nakit ne biva to što jeste, barem se lako može kupti nešto što nije srebro.

Da budemo iskreni, nema ništa hrabrije nego kupiti komad nakita sa entuzijazmom misleći da je kvalitetan i da nakon nekoliko dana ili kada se tuširamo, izgubi svoju srebrnu boju da bi ustupio mesto crvenkastoj boji koja ostavlja kožu zelenom.

Složićete se, nimalo prijatna situacija.

Srebrni nakit može biti lažan

Kako bi sprečili da nam se to dogodi i otkrili da li je srebrni nakit koji imamo zaista napravljen od 925 srebra, a ne od čelika ili drugog materijala za nakit, postoji trik.

Naime, društvene mreže su počele da rade sa super lakim i brzim trikom od 5 minuta, koji je u rekordnom roku postao viralan po celom svetu.

Kako kod kuće otkriti da li je naš srebrni nakit pravi?

Da bismo sproveli ovaj tako poznat eksperiment na TikTok-u , biće nam potrebna samo kocka leda u koju možemo da stavimo ceo dragulj.

Jednom postavljeno, ako je komad zaista kvalitetan, srebro kao dobar toplotni provodnik, počinje da topi led i, stoga, dragulj će se zalepiti za njega, prilagođavajući svoj oblik. To će značiti da su vam prodali zagarantovani proizvod.

Međutim, ako je napravljen od čelika ili nekog drugog materijala, videćemo kako se komad lako skida i čak se posle pet minuta nikada ne lepi za led, pa čak i klizi po njemu.

S druge strane, ako je nakit zaista srebrni i klima u kojoj živite je topla i vlažna, možemo primetiti kondenzaciju vode oko mesta gde ste stavili nakit, što je još jedan znak da se radi o srebrnom proizvodu.

Isprobajte i sami…

Izvor vesti: marieclaire.es

Izvor slike: Photo by engin akyurt on Unsplash