1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Operacija „jeftino letovanje“: Naučite...

Operacija „jeftino letovanje“: Naučite kako da uštedite kada bukirate odmor

20. мај 2023.

| Hana Dunđerov
Sa ovim trikovima možete mnogo da uštedite kada rezervišete svoj odmor

Ove godine, sa inflacijom i cenama koje neprestano skaču, letovanje se verovatno čini luksuznijim nego ikada. Ali istraživanje i planiranje može da vam pomogne da mnogo uštedite. Evo šta sve treba da biste uspeli da izvedete operaciju: jeftino letovanje.

Da li je uopšte moguće organizovati jeftino letovanje?

Pre svega, moramo da reprogramiramo naše prethodne koncepte vezane za odmor i putovanja. Ako želimo da potrošimo manje ovog leta, moramo da budemo fleksibilni, otvorenog uma i da još jednom proverimo svoje troškove.

Pre nego što bilo šta rezervišemo, pogledajmo tri ključne tačke jeftinog putovanja: prevoz, smeštaj i dnevne troškove. Ove tri opcije moraju da budu povoljne da biste mogli da odete na jeftino letovanje.

Jeftino letovanje: Koji termin izabrati

Cene za vikend i punu sezonu su uvek više nego one za radni dan i za pred i post sezonu. Recimo, za velike gradove u Evropi najskuplji dan je subota. Kada je letovanje u Grčkoj u pitanju najskiplji period je poslednja nedelja jula i prva nedelja avgusta. Nešto niže cene su krajem juna i početkom septembra, a super popusti vladaju krajem maja i u oktobru.

Ako svoj odmor počnete sredinom nedelje, već možete uštedeti hiljade na svom odmoru. Što je još bolje, izbegavamo i gužvu na smenama vikendom.

Ono što je takođe činjenica: letovanje za vreme školskog raspusta je uvek skuplje. Od poslednje nedelje avgusta, međutim, cena letovanja naglo pada. Dakle, ako niste vezani za raspored školske godine, trebalo bi da zakažete odmor van letnjeg raspusta ako želite da uštedite.

Jeftino letovanje: Koje su najpovoljnije destinacije u 2023?

Temeljno istraživanje je takođe ključ za ovo pitanje, jer možemo dobiti dobru ponudu za bilo koju destinaciju. Ako ne želite da idete na odmor u zemlji, ali biste želeli da ostanete u Evropi, trebalo bi da razmotrite izveštaje koje prave turistički sajtovi širom sveta.

Kada se uporede cene smeštaja, usluge i ono što se za novac dobija, generalno najviše vrede Turska i Bugarska.

Kada treba da rezervišemo ako želimo da uštedimo?

Stručnjaci preporučuju da ne oklevate ako želite da odete u određeni hotel na određenom mestu i smatrate da je cena prihvatljiva.

Međutim, ako ste fleksibilni u pogledu vremena polaska, vredi obratiti pažnju na ponude u poslednjem trenutku. One se obično pojavljuju svega nekoliko dana pre polaska kako bi agencije popunile mesta koja su ostala upražnjena zbog otkazivanja. Ali u ovom slučaju sigurno nećete imati mnogo manevarskog prostora za pripreme i organizaciju.

Kako znate da je neka cena dobra?

Da biste proverili hotele, možete da koristite Google Hotels ili Trivago . Nije loše ni da kontaktirate sam hotel direktno i otkrijete koliko košta rezervacija.

Ako rezervišete apartman, vredi proveriti cenu istog smeštaja na Airbnb, Booking.com i HomeToGo i rezervisati tamo gde je jeftinije.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: CalaImages/PaulBradbury/iStock/GettyImagesPlus