1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Najlepše destinacije u Grčkoj:...

Najlepše destinacije u Grčkoj: 5 zaista drugačijih iskustava

29. јул 2023.

| Miljana Momirović
Pogledajte ovaj vodič za ponovno otkrivanje Grčke i uživajte u nezaboravnom životnom iskustvu.

Kada pomislimo na Grčku, često pomislimo na Krf, Mikonos, Tasos ili Lefkadu ali Zemlja bogova nudi i mnoge druge uglove raja. Otkrijte najlepše destinacije u Grčkoj.

Daleko od prometnih ostrva, ponovo se povezujemo sa autentičnošću i jednostavnim zadovoljstvima helenske umetnosti življenja. Spokoj, gostoprimstvo, velikodušnost, jednostavnost…

Najlepše destinacije u Grčkoj: 5 zaista drugačijih iskustava

Peloponez

U ovom regionu nekoliko lokacija je klasifikovano kao svetska baština UNESKO-a. Olimpija gde se nalazi Zevsov hram; Mikena, poznata kao kraljevstvo Agamemnona tokom Trojanskog rata; Epidaurus i njegovo spektakularno pozorište; Korint i njegov čuveni kanal. Ovo je Grčka naših dalekih lekcija iz istorije sa doživljajima koji se prepričavaju! Dalje na jugu, Peloponeskom poluostrvu ne manjka čuda: grad Pjlos, koji se graniči sa morem, naizmenično se nalazi između zadivljujućih zamkova i opuštajućih plaža. Sa svojom veličanstvenom tvrđavom i tirkiznim vodama, Metoni nudi istu ravnotežu između nasleđa i opuštanja. Grad Monemvasija, zazidan pored stena, jedna je od najbolje čuvanih tajni u zemlji. Njegove male uličice i mirna atmosfera zvuče kao pravi luksuz praznika.

Skijatos

U Sporadesu, ostrvima koja su služila kao postavka za čuveni mjuzikl Mamma Mia u srcu Egejskog mora, nalazi se malo ostrvo sa postavkom razglednice: neverovatni Skijatos. Sa više od 60 kristalnih plaža, od kojih je većina obložena borovima, ovaj kutak raja otkucava sve kutije za bekstvo iz snova. Raj za šetače sa mnogo pešačkih staza. Na horizontu nema klubiva na plaži, već netaknuta priroda u koju se može uklopiti i zauvek usporiti tempo. Sa Skijatosa je takođe moguće stići do drugih ostrva kao što je malo planinsko ostrvo Skopelos. Malo dalje na severu, Alonisos sa svojim zaštićenim vodenim rezervatom prirode i podvodnim muzejom koji se može otkriti brodom ili, još bolje, ronjenjem, takođe vredi posetiti!

Najlepše destinacije u Grčkoj: Kos

Pripadajući Dodekanskim ostrvima, Kos je ostrvo Hipokrata, oca medicine.  Relaksacija na idiličnim plažama, vožnja bicikla ili pešačenje… Kos ima veliku raznolikost pejzaža koji zadovoljavaju sve želje i ne ostavljaju prostora za dosadu. Nedaleko odatle, oko tridesetak minuta trajektom od sela Mastičari, Kalimnos, ostrvo ribara sunđera i raj za penjače takođe nije škrto sa lepim iznenađenjima. Moguće je popeti se na krečnjačke litice, sa panoramskim pogledom na Egejsko more. Senzacionalno iskustvo, koje se ne može doživeti nigde drugde.

Kios

U severnom Egeju, Kios je ostrvo anegdota. Zaista, to bi bilo rodno mesto Homera, mitskog autora Ilijade i Odiseje. To je takođe uporište mastika (mastiha na grčkom). Ova aromatična i smola supstanca teče iz grana mastičnog drveta (Pistacia lentiscus). Poznata je, između ostalog, po svojim antiinflamatornim, antioksidativnim i kozmetičkim svojstvima. Blagosloveni prirodom, postoje i uzvišene gotovo puste plaže, gde možete napisati svoje najlepše priče sa letovanja.

Najlepše destinacije u Grčkoj: Kefalonija

Usred Janskog mora, Kefalonija takođe ima svoj udeo u plažama koje oduzimaju dah očuvanim od masovnog turizma. Mirtos, na severu, takođe se redovno navodi na rang listi najlepših plaža na svetu. Da biste se potpuno opustili, uputite se u pećine Melisani ili Drogorati, kojima se možete diviti tokom začarane vožnje kanuom. Nacionalni park Maunt Ainos, deo UNESKO Global Geopark od 2022. godine, najviša tačka ostrva, idealno je igralište za šetnju divljim predelima Kefalonije! Onda posle napornog dana, uputite se u tradicionalna sela Asos i Fiskardo. Naravno, ne možemo vas dovoljno posavetovati da naručite čašu Robola vina, sorte belog grožđa koja se uglavnom uzgaja na ovom ostrvu.

 

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: connect11/GettyImagesPlus, Wirestock/GettyImagesPlus, YSPhoto/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate