1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Letovanje u Srbiji: Ove...

Letovanje u Srbiji: Ove destinacije su pravo blago

01. јул 2023.

| Snežana Vranić
Mesta bogata prirodom, istorijom i kulturom.

Verovatno vam letovanje u Srbiji nije jedna od prvih stvari koje vam pada na pamet. Međutim, Srbija ima mnoštvo istorijskih, kulturnih i prirodnih atrakcija.

Letovanje u Srbiji: Posetite lepote naše zemlje

Činjenica je da Srbija nema more, ali to ne znači da zbog toga nema divnih destinacija za putovanja. Ove destinacije imaju mnogo da vam ponude u zavisnosti od toga šta volite, a pritom su sve tri destinacije blizu jedna druge, pa možete napraviti pravu turu.

Fruška gora

Fruška gora je pravi dragulj zelene i bujne šume koja spada u nacionalni park i svakako je vredi obići. Na Fruškoj gori su iscrtani putokazi za rute kojima se ide. Međutim, osim predivne prirode, ona je bogata kulturno-istorijskim nasleđem. U parku je očuvano 16 srednjevekovnih manastira od čega se dva posebno izdvajaju: Manastiri Staro i Novo Hopovo.

Letovanje u Srbiji: Novi Sad

Novi Sad je vrlo blizu Fruške Gore, a grad je takođe bogat kulturnim nasleđem, a prošle godine je on bio i evropska prestonica kulture. Nezaobilazna atrakcija grada je tvrđava Petrovaradin koja se nalazi uz Dunav. Tvrđava ima duboku istoriju, a sada je najprepoznatljivija po tome što se na njoj održava EXIT festival. Jedna od najpoznatijih znamenitosti tvrđave je sat koji se često naziva obrnutim ili pijanim zbog zamene kazaljki.

Jedan od najpoznatijih delova centra grada je Dunavska ulica koja je oivičena kafićima i prodavnicama kao i zgradama u secesijskom stilu. Međutim, pravo bogatcstvo je neogotička crkva Imena Marijina u samom centru Novog Sada. Zahvaljujući čestim koncertima i dešavanjima, trg ovog grada je često pun.

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci su simbol vina. Pića iz ovdašnjih vingorada su bili čak i na Titaniku. Karlovci se nalaze na 10 km od Novog Sada i ima bogatu vinarijsku istoriju na šta su meštani ponosni. Osim toga, jedna od najlepših zgrada je gimnazija koja je izgrađena 1791. godine, a radi i danas.

Simbol Karlovaca je i česma Četiri Lava sa legendom: Ko popije vodu sa česme, naći će ljubav u Sremskim Karlovcima i nastaniće se u gradu. Pored gimnazije, Patrijaršijski dvor je takođe jedna od impresivnih zgrada u ovom mestu. Nedaleko od centra, nalazi se kapela u kojoj je potpisan Karlovački mir 1699. godine.

Dakle, ukoliko niste u mogućnosti da se zaputite na more, zaputite se u brdovite predele koji imaju mnogo toga da vam ponude, kao i gradovi koji ga okružuju.

Izvor vesti: www.marieclaire.hu

Izvor slike: Valek/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate