1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Da li znate koja...

Da li znate koja su vaša seksualna prava?

21. мај 2023.

| Hana Dunđerov
Svi pričamo o seksualnim zadovoljstvima, ali malo ko pominje seksualna prava

Da li znate koja su vaša seksualna prava? Evo vodiča da ih prepoznate i obezbedite se da ih svi poštuju.

Od 2010. godine, Svetski dan seksualnog zdravlja obeležava se 4. septembra, sa ciljem promovisanja seksualnog zdravlja, blagostanja i seksualnih i reproduktivnih prava za sve.

Ako uzmemo u obzir da je definicija seksualnog zdravlja mnogo više od odsustva bolesti, disfunkcije ili invaliditeta, shvatićemo da seksualno zdravlje uključuje sveobuhvatno blagostanje koje se kreće od fizičkog, emocionalnog, psihičkog, mentalnog i socijalnog. Ono pokriva sve aspekte koji se odnose na našu seksualnost.

Stoga je veoma važno imati veoma širok, raznolik i integrativan pogled na seksualno zdravlje. Izgled koji proširuje prava na način sa visokim poštovanjem u vezi sa seksualnošću, vezama i seksualnim odnosima, gde su sve vrste seksualnih situacija bez nasilja i diskriminacije i veoma su povezane sa zadovoljstvom, uz poštovanje i sigurnost.

Koja su to seksualna prava?

Neophodno je da znate svoja seksualna i reproduktivna prava. Imate pravo da:

1. Uživajte u zdravom i prijatnom seksualnom životu, bez pritiska ili nasilja: to podrazumeva da vodite slobodan seksualni život sa velikim poštovanjem vaših izbora i postupaka.

2. Slobodno živite svoj rodni identitet i seksualnu orijentaciju: bez obzira da li sebe doživljavate rodom koji vam je dodeljen pri rođenju ili ne, imate pravo da živite i uživate u njemu slobodno. Isto je i sa seksualnom orijentacijom, možete se definisati kao heteroseksualac, homoseksualac, biseksualac, panseksualac, aseksualac, imate pravo da živite kako želite.

3. Pristup informacijama i zdravstvenoj nezi, uz poštovanje i poverljivost od strane medicinara, psihologa, seksologa, kao i na informativnom nivou uopšte.

4. Dobiti besplatnu i sveobuhvatnu seksualnu i reproduktivnu zdravstvenu zaštitu, kako u javnoj tako i u privatnoj sferi.

5. Biranje da li ćete imati decu ili ne, sa kim, koliko i kada će ih imati: ostavljajući po strani rodne stereotipe i društvene mandate.

6. Birajte i dobijajte kontracepcijske metode besplatno u bolnicama, domovima zdravlja, socijalnim ustanovama i prepaid.

7. Pristupite medicinski potpomognutoj reprodukciji, ako to vaše stanje zahteva.

 

Izvor vesti: marieclaire.perfil.com

Izvor slike: PeopleImages/iStock/GettyImagesPlus