1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Zašto je vanilla girl...

Zašto je vanilla girl trend problematičan?

15. фебруар 2023.

| Hana Dunđerov
Da li je žena samo ona koja je bela, tanka i savršenog tena?

Viđamo ga bukvalno svuda, a možda najviše na – Tiktoku. Vanilla girl je devojka  savršene kože koja zavodi uglađenim izgledom navodno postignutim putem minimalističke rutine nege. Gde je problem?

Ovo je još jedan trend koji isključuje veliku većinu žena.  Kao da trenutni trendovi lepote koji veličaju savršenstvo nisu dovoljni, Tiktok je stvorio devojku od vanile. Savršena estetika devojke koja ima bebinu kožu i savršeno prefinjen stil hit je na društvenoj mreži: hešteg #vanillagirl je već prikupio više od 400 miliona pregleda.

Video snimci sa vanilla girl tematikom su najgledaniji na mrežama, a da ne pominjemo viralnost hiljada tutorijala koji dele trikove za ostvarenje nedostižnog ideala.

Vanilla girl estetika: još jedan trend isključivosti

Baš kao i clean girl trend  i ovaj se oslanja na minimalistički izgled – „šminka bez šminke“. Zaboravljamo ruž, jarke boje ili lažne trepavice. Šminka je diskretna i univerzalna, malo ružičastog rumenila i glaziranim noktima. Ten je savršen. Kosa vanilla girl je  obično duga, talasasta i plava. Dovoljna je jedna štipaljka šnala, pa da izgleda odlično.

Dobra „devojka od vanile” mora da nosi i UGG i zlatne minđuše. Konačno, njen stan je čist i ona nikada ne izlazi bez svoje parfemske magle – od vanile, naravno. Ovde se radi samo o bež, krem ili belim tonovima. Ukratko, sve asocijalcije koje se javljaju na pojam vanilija.

Vanilla girl: Trend koji forsira belu, savršenu ženu

Problem sa ovim trendom je što ističe samo bele žene sa besprekornim tenom i kilažom. Na ovim video snimcima nema onih devojaka koje nisu veličine 34 ili imaju kožu sklonu aknama. Sam izbor pojma „vanilija” automatski isključuje crnke.

Na Tiktoku, neki su to primetili i nedavno su osudili ovaj isključujući ideal lepote. „Naziv trenda i primeri koji ga predstavljaju sugerišu da je estetika jednostavno biti lepa, tanka i bela?“ pita tiktoker OliviaLaine6. I da dodam: „Mrzim da se rugam, ali koliko ćeš puta pokušati da nas nateraš da shvatimo da jednostavno voliš bež?“.

@olivialayne6 The bagel aesthetic 😍🥯 #aesthetics #cleangirlaesthetic #vanillagirlaesthetic #popculture #popculturenews #DoritosTriangleTryout #fypシ #fyp #greenscreen ♬ Wii – Mii Channel – Super Guitar Bros

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: utkamandarinka/gettyimagesplus