1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Sportistkinje i trudnoća: Težak...

Sportistkinje i trudnoća: Težak izbor između majčinstva i uspeha

23. април 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Vrhunska sportistkinja i mama? Sve više pionira dokazuje da je moguće voditi obe avanture zajedno. A politička moć prati pokret da podstakne struktuiranje sveta ženskog sporta.

Tu je fizička izvedba, autoput do podijuma i njegov sjaj. A tu je i podvig afirmacije ženskog izbora, protiv struje sveta koji je čovek dizajnirao za čoveka. Onog koji nikada nije priredio najtopliju dobrodošlicu velikim sportistkinjama koje se usuđuju da budu i majke.

Prema istraživanju koje je 2021. godine sprovelo Ministarstvo sporta, 62% ispitanih sportista i dalje je izjavilo da nije izvodljivo imati dete tokom karijere. Međutim, sa zdravstvene strane, sada znamo da je majčinstvo kompatibilno sa kursom visokog nivoa, sve dok smo spremni za to.

Ovo je jasno navedeno u vodiču za sport i porodilište na visokom nivou, „Moguće je!“, koju je 2022. godine objavilo Ministarstvo sporta. A svetlih primera ima na pretek. Godine 2014, kada je bila u osmom mesecu trudnoće, Alysia Montano (Alizija Montano), petostruka šampionka Sjedinjenih Država na 800 metara, učinila je čast da učestvuje na svom omiljenom događaju na američkom prvenstvu u atletici, uz saglasnost lekara.

„Činjenica da je nekoliko majki sportista vratilo medalje na poslednjim Igrama u Tokiju uverava federacije“, primećuje bivša olimpijska šampionka u boksu Sarah Urahmun (Sara Urmun).

Sportistkinje i trudnoća

Kada je imala 30 godina, bokserska zvezda je verovala, kao i mnoge sportistkinje u to vreme, da će majčinstvo završiti njenu karijeru. Međutim, tri godine kasnije pokušava da se vrati.

Naravno, okolina je nije podr\ala. „ U FED-u su već imali problema sa pravilima, pa tako i sa trudnoćom“, osmehuje se bokserka koja sada vodi svoje dve bokserske dvorane Boxer Inside. „Poverovali su samo kada sam uspela da dobijem novu titulu. I kakav naslov. Osvajačica je olimpijske medalje sa 34 godine.

Ako se jednačina i dalje ponekad čini nemogućom za rub profesionalnog sveta, kao i za širu javnost, svaki novi slučaj unapređuje stvar. Amel Majri (29), defanzivna Olimpijka iz Liona, je u julu 2022. godine postala prva igračica francuske fudbalske reprezentacije koja se porodila tokom karijere.

Trudnoća i sport: Poverovali su samo kada

sam uspela da dobijem novu titulu

Avantura prikazana u dokumentarcu Babz-foot: u životu Amele Majri emitovanom na Canal+ Foot u februaru 2023. U režiji bivše fudbalerke Jessice Houare (Džesike Huare) film u velikoj meri zumira poteškoće ženskih sportista.

Serena Williams (Serena Vilijams), Cléopâtre Darleux (Kleopatr Darle) i mnoge druge… briljantni uspesi se nižu i dokazuju svetu sporta da možete ostati u takmičenju čak i kada postanete majka. Šampionke se ne ustručavaju da podele svoje neuspehe kako bi skrenule pažnju na ekstremnu nesigurnost kroz koju prolaze vrhunske sportistkinje da bi mogle da rađaju.

Poučna je priča islanđanke Sare Björk Gunnarsdóttir (Sare Bjork Gunarsdotir). Trudnoću prve OL igračice koja je postala majka (2021.) kvare neisplaćeni honorari, potpuna ravnodušnost osoblja i povratak konkurenciji koji izgleda kao da je odložena. Vezista, koja je od tada prešla u Juventus, ne dozvoljava sebi da bude obeshrabrena; uspela je da mobiliše UNFP i FIFPro da je prate u FIFA tribunal.

Trenutno penzionisana sa staza, Amerikanka Allyson Felix (Alison Feliks) (36 godina, 11 olimpijskih medalja) takođe je na svoj način unapredila stvar. Postala je majka 2018. godine, ona osuđuje politiku Nikea, njenog tadašnjeg dobavljača opreme nakon porodiljskog života, koji je odlučio da joj naglo smanji platu. Medijski skandal je doveo do toga da Nike odustane… i možda čak inspirisao Adidas da čestita francuskoj bokserki Estel Mosseli (Estel Moseli) na drugoj trudnoći, 2020.

Heterogeni profesionalni statusi u kojima dominira nesigurnost

„Nekoliko sportistkinja radi zajedno sa nama kako bismo osigurali da žene sebi daju pravo da budu majke. Jake ličnosti poput Sarah Urahmun ili poput Meline Robert-Michon (Melina Robert Mišon), olimpijske vicešampionke u bacanju diska, utrle su put“, analizira Aurélie Bresson (Aureli Breson), predsednica fondacija Alice Milliat (Alis Milijat), prva evropska fondacija za ženski sport.

Prema njenim rečima, ove heroine u svoje vreme nisu imale strukturnu podršku da im pomognu: „Sportistkinje su išle na bolovanje, a ne na porodiljsko, što mnogo govori o zamračenju koje je vladalo ovim trudnoćama.

Sportistkinje su trudnoći  otišle ​​na

bolovanje, a ne na porodiljsko

Prema rečima predsednice fondacije Alice Milliat, u ovom sektoru još uvek treba da se uradi važan posao na zakonu o radu. „Sportistkinje imaju heterogene situacije. Njihov nesiguran status određuje njihovu potencijalnu pokrivenost u smislu socijalne sigurnosti; neki imaju ugovore sa svojim savezom ili sa ministarstvom, kao što je vojska; drugi su slobodnjaci, samozaposleni,“ objašnjava ona.

„Kao i svi sportisti, ponekad moraju da se snađu kao brend, da pronađu sponzore, da se okruže trenerima i fizioterapeutima. To su sami biznisi“. I ne žive svi od svog sporta i takođe imaju ugovore sa nesportskim kompanijama. Da ne govorimo o tome da malo govorimo i o onima koje dođu do kraja ugovora i karijere i započnu trudnoću. Većina se mora osloniti na sopstvene resurse, kao da je majčinstvo luksuz.“

Tako trobojka košarkašica Isabelle Yacoubou (Izabel Jakobu), olimpijska vicešampionka u Londonu 2012. godine, više ne prima platu kada je najavila trudnoću italijanskom profesionalnom klubu Famila Schio. „To uopšte nije bilo planirano, a kada sam saopštila vest, oni (čelnici kluba, prim. red .) su se ljudski oduševili zbog mene, ali je to predstavljalo problem na nivou organizacije tima i načina na koji hteli su da ga ponovo sagrade pošto je bio orijentisan oko mene u vezi sa regrutovanjem“, detaljno je ispričala zvezda Braqueusesa  početkom 2023. godine .

Pivot 1m90, koja ima skoro 150 utakmica u dresu trobojke, prinuđena je da odustane od ugovora u Italiji gde su medicinski troškovi na njenom trošku. Ona se vraća u Francusku da bi koristila socijalno osiguranje, ali kao stranci, potrebno joj je više od šest meseci da ponovo otvori svoja prava. I da čestitate sebi što ste stavili novac na stranu…

Tragovi i obaveze podrške sportistkinjama u porodilištu

Na sreću, ove strukturne slabosti sistema postale su prilike, prema Aurélie Bresson (Oreli Breson): „Medijsko izveštavanje o iskustvima majki sportista i slučajevima sudske prakse trenutno neguju veoma pozitivnu dinamiku u zajednici “. Najnoviji skandal do danas, 2023: otuštanje navigatorke Clarisse Cremer (Klarise Kremer) od strane njenog sponzora (Banque Populaire) zbog trudnoće.

U tom procesu, ministarka sporta Amélie Oudéa-Castéra (Ameli Oudea Kastera) otkriva mere u korist roditeljstva, a posebno sportistkinja, tokom 6. radionice Politički impuls i strateška koordinacija (3.6.2023.). „ Nedavne vesti su pokazale da sportska takmičenja i propisi još uvek ne uzimaju dovoljno u obzir pitanja u vezi sa porodiljstvom , iako je 25% vrhunskih sportistkinja i profesionalnih sportistkinja zabrinuto ili se oseća zabrinuto zbog ovog pitanja. Trudnoća ni u jednom trenutku ne bi trebalo da bude razlog za ugrožavanje sportske karijere.“

Mačevalac Astrid Guyart (Astrid Gija), generalna sekretarka Francuskog olimpijskog komiteta (CNOSF) i trenutno trudnica, iskoristila je priliku da istakne razlike između samih sportista: „Lakše je kada si broj jedan u  sportu“. (…) Šta je sa zamenama?

Među putevima koje je predložila vlada za zaštitu sportista koji planiraju da postanu roditelji? Integracija „ kriterijuma roditeljstva “ u kriterijume pomoći Nacionalne agencije za sport (ANS), registracija na listi od 1 do 2 godine za vrhunske sportiste u slučaju materinstva ili čak pojačane garancije u slučaju uticaja na učinak i rangiranje . Osnivanje operativnih ćelija širom saveza trebalo bi da pomogne sportistkinjama u njihovim procedurama i organizaciji porodilišta. Takođe će biti analizirani različiti sportski propisi, kako bi se osiguralo da se materinstvo uzme u obzir do 1. juna, a sportski nadzornici će biti upoznati sa ovom temom.

Teška jednačina za klubove

Ako su predstavnice Ženske košarkaške lige najavile da uskoro zaključe kolektivni ugovor i unesu odredbe o materinstvu, napitak može imati gorak ukus u univerzumu gde klubovi broje novac i trče za šampionati na Olimpijskim igrama.

Zamena sportiste ima cenu. I ova crvena linija se iznenada ubacuje u klupsku računovodstvenu tabelu, gde je marža često veoma ograničena.

„U svetu sporta vlada velika nejednakost“, primećuje Aurélie. I to je možda češće nego što mislite priča o volji nego o novcu. Fudbalske vlasti zaostaju u napretku rukometnog saveza, dok se o prvenstvima ovog saveza najmanje govori.

Rukometašica Laura Dorp je treća igračica koja je svoju karijeru zaustavila da bi postala majka. Svaki put, uprkos tome što mu je budžet bio jedan od najnižih u diviziji, klub je isplatio punu platu buduće majke, čak i kada zakoni i propisi to nisu nalagali.

Ženska ruka je jedan od najnaprednijih saveza po tom pitanju : kada nacionalni kolektivni ugovor za sport (CCNS) predviđa punu izdržavanje plata za čitavo zakonsko trajanje porodiljskog odsustva – odnosno 90 dana -Ženska profesionalna liga pokreće svoju ugovor na leto 2021. godine, uz pravo na nastavak zarade do 12 meseci. Korisna inicijativa kada znate izazov povratka treningu nakon rođenja.

Delikatna postpartalna faza za sportistkinje

„Najgora stvar je kada je dete tamo i kada se vratite na posao. To je početak velike borbe u kojoj se krećete napred u nepoznato“, kaže Laura.

Pre deset godina, Sarah Urahmun je sama izgradila svoj program. Ona menja trenerku, počinje sa veoma nežnim pripremama pre nego što nastavi sa rukavicama. „Trebalo mi je skoro godinu i po da povratim osećanja koja sam imala pre majčinstva. Dobra stvar je što sam posle ovog dugog dvogodišnjeg odsustva akutno osetila svoj napredak, dok sam na posle 16 godina visokog obrazovanja, Nisam više mogao da ih fizički procenim, bila mi je potrebna povratna informacija od trenera“, napominje bokserka.

Rad se isplati: odnos prema sportu se menja. „Zadovoljstvo je bilo, ne samo na podijumu, već tokom celog procesa. Upravo to zadovoljstvo mi je omogućilo da idem dalje“, ocenjuje majka i ispunjena preduzetnica.

Trudnoća za povećanje snage i motivacije

Prema njenim rečima, trudnoća može čak i da postane snaga za sportistkinje, pod uslovom da žele i znaju da se organizuju. „Ćerku sam vodila u teretanu deo dana, što mi je omogućilo da se setim zašto se bavim boksom. To što sam bila pored mene takođe me je nateralo da budem mnogo efikasnija“, priča ona. „Usredsredila sam napore na jednosatne sesije umesto na tri. I ako bih osetila da se ne zabavljam, da nisam u tome, otišala bih kući”.

Isti pozitivan eho na strani Manon Genest. Svetska šampionka u paratriatlonu i otkriće poslednjih Olimpijskih igara, tvrdi da joj je beba koristila i lično i na strani karijere. Mlada majka 10-mesečne devojčice, koja je nastavila takmičenje u decembru 2022. na ostrvu Reunion, oborila je sopstveni rekord u skoku u dalj, postignut tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2021. godine.

Ova svedočanstva su dragocena za druge sportistkinje. „Mnoge žene prestaju da odlažu svoje porodiljske planove“, raduje se Sara. „Neki savezi razvijaju programe podrške sportistkinjama kako bi ostale u kolektivu i drugačije radile, bez naglih rezova.

Prema njenim rečima, pojedini savezi postepeno prihvataju prisustvo deteta i oca na treningu, posle porođaja, u određenim fazama takmičenja ili na treninzima. Nemaju svi sredstva, ali volja postoji“, priznaje bokserka.

 

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: federicomarsicano/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate