1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Skrining na rak dojke...

Skrining na rak dojke jednim dodirom prsta?

27. фебруар 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Britanski istraživači tvrde da su razvili test za otkrivanje raka dojke koristeći prste i znoj. Ovaj test je u stanju da odredi tip i stadijum, a bio bi tačan do 98%.

Prema Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4600 žena oboli, a 1600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

A da bi se podigla svest o redovnim pregledima, mart je proglašen mesecom borbe protiv raka dojke. Ni u svetu brojke nisu ništa pozitivnije, a naučnici svakodnevno pokušavaju da pronađu načine da dijagnostifikovanje bude pravovremeno i što lakše.

Skrinin na rak dojke

S tim u vezi, u 2021. godini, 2,7 miliona žena učestvovalo je u organizovanom skriningu raka dojke. Dobre brojke, ali koje bi mogle biti bolje da tradicionalne dijagnostičke tehnike nisu bile toliko strašne. Istraživači stoga neprestano rade na razvoju manje invazivnih tehnika od mamografije ili biopsije.

Tačnije, tim britanskih naučnika sa Univerziteta Šefild Halam tvrdi da je pronašao način da otkrije rak dojke… na dohvat ruke. Koristeći bris, ovaj test bi otkrio tip i fazu sa tačnošću od 98%. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su 1. februara 2023. u časopisu Scientific Reports.

„Ova nova tehnika je još uvek u ranoj fazi razvoja, ali rezultati su veoma obećavajući (…). Činjenica da tehnika zahteva samo bris sa vrha prsta, koji je lak za izvođenje, takođe može učiniti skrining i dijagnozu dojke više pristupačnim“, rekla je Linda Wyld (Linda Vajld), profesorka hirurške onkologije na Univerzitetu u Šefildu.

Skrining na rak dojke- Biomarkeri pronađeni u

znoju

 

Nikada pre korišćena u kontekstu skrininga raka dojke, metoda ima ime: masena spektrometrija jonizacijom i laserska desorpcija uz pomoć matriksa. Naučnici ga obično koriste za mapiranje lekova ili bioloških molekula u delovima tkiva.

Konkretno, to je bris – koji se sastoji od uklanjanja površinskih ćelija trljanjem – koji se vrši na deset prstiju, kako bi se proučili biomarkeri prisutni u naslagama znoja. Ovaj bris je uzet od 15 žena sa benignim, ranim ili metastatskim karcinomom dojke, u vreme postavljanja dijagnoze ili tokom aktivnog lečenja.

Ukoliko planiraju dalje istraživanje na većoj grupi žena, istraživači veruju da bi takav test mogao da zameni neugodan mamograf.

„Ako se rezultati potvrde, tehnika ima veliki potencijal i za skrining i dijagnostikovanje raka dojke, ali i za praćenje efikasnosti tretmana kao što je hemoterapija. ‘imajte redovno CT skeniranje (slike napravljene kompjuterom i rendgenskim aparatom, napomena urednika)“, dodaje profesor Wyld.

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: KatarzynaBialasiewicz/iStock/Getty Images Plus via Getty images