1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Rodna ravnopravnost: EU postavlja...

Rodna ravnopravnost: EU postavlja kvotu od 40% žena na vodećim pozicijama

04. фебруар 2023.

| Miljana Momirović
Za sada, samo Francuska i Norveška imaju dobre pokazatelje rodne ravnopravnosti na direktorskim pozicijama.

Da bi se povećala pravičnost i rodna ravnopravnost, Evropska unija postavila je kvotu od 40% žena na rukovodećim pozicijama od 2026. godine.

Rodna ravnopravnost: Norveška kao vodeća država

EU se složila sa obavezujućim ciljevima za rodnu ravnopravnost u upravnim odborima u pokušaju da dovede što više žena na visoke pozicije.

Norveška je to prva uradila sa zakonodavstvom 2005. godine i pokazalo se uspešnim – broj direktorki je porastao sa 5% na 40% za samo sedam godina. A sada, mnogo godina kasnije, ostatak Evrope sledi ovaj primer.

Rodna ravnopravnost na visokim pozicijama: Plan do 2026. godine

Svih 27 zemalja članica EU će do 30. juna 2026. morati da obezbede udeo od 40% žena među direktorima u kompanijama.

U slučajevima kada su kandidati za direktorsku poziciju podjednako kvalifikovani, kako bi se podstakla rodna ravnopravnost, prioritet će imati žene.

Od kompanija koje posluju na berzi će se tražiti da daju godišnje informacije o zastupljenosti polova u svojim odborima i, ako uslov  rodne ravnopravnosti nije ispunjen, trebaće da navedu kako planiraju da ga postignu.

Predlog EU uključuje kazne za kompanije koje ne ispune obaveze ove odluke. To bi moglo uključivati novčane kazne, a moguće je i poništiti izbor direktora, ukoliko sudski odbor donese tu odluku.

Koliko se danas poštuje rodna ravnopravnost?

Prošle godine, podaci EU pokazali su da su žene zauzimale 30,6% pozicija u upravnim odborima, ali je to značajno variralo od zemlje do zemlje. Francuska, koja ima kvotu od 40% žena u odborima, bila je jedina zemlja EU koja je premašila taj prag.

Italija, Holandija, Švedska, Belgija i Nemačka bile su sledeće najbolje u klasi, sa između 36 i 38,8% žena na vodećim pozicijama. Zaostajale su Mađarska, Estonija i Kipar, gde je manje jedna od 10 žena bila na poziciji direktorke.

„Rodna razvnopravnost nije samo pitanje pravičnosti. Ona takođe pokreće rast i inovacije. Poslovni razlog za više žena na rukovodstvu je jasan“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lajen) u saopštenju.

„Postoji mnogo žena kvalifikovanih za vrhunske poslove: trebalo bi da i ih dobiju.“

Ovo je korak unapred za rodnu ravnopravnost i radujemo se što ćemo videti više žena koje donose svoju mudrost i znanje na rukovodeće pozicije u kompanijama.

Izvor vesti: marieclaire.uk

Izvor slike: PeopleImages/GettyImagesPlus