1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Prva Saudijka u svemiru:...

Prva Saudijka u svemiru: Evo kako je do toga došlo

16. април 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Zahvaljujući zalaganju prestolonaslednika Saudije, uskoro ćemo prisustvovati istorijskom momentu!

Jedna od želja saudijskog prestolonaslednika je da modernizuje svoju zemlju, a u skladu sa tim je poslednjih godina proširio prava žena. Iako je cilj još daleko, Saudijska Arabija se sprema za ogroman korak: slanje prve žene astronauta u svemir.

33-godišnja Rayyanah Barnawi (Rejana Barnavi) biće prva žena iz Saudijske Arabije koja će kasnije ove godine leteti na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), zajedno sa kolegom saudijskim borbenim pilotom Ali Al-Qarn (Alijem Al-Karnijem). Na brodu će biti i bivša astronautkinja NASA- e Peggy Whitson (Pegi Vitson), koja će obaviti svoje četvrto putovanje do svemirske stanice, i John Shoffner (Džon Šofner), biznismen iz Tenesija, koji će biti pilot posade.

Sa ovom misijom, naftom bogata Saudijska Arabija ide stopama svog suseda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su postali prva arapska zemlja koja je poslala svoje građane u svemir 2019. godine. Prva Arapkinja, Nora Al Matrooshit (Nora Al Matruši), odletela je u svemir 2021.

Rayyanah će biti prva Saudijska, i ujedno druga muslimanka koja će putovati u svemir u okviru desetodnevne misije u drugom kvartalu 2023. godine – prethodila ju je Iranka Anousheh Ansari (Anuše Ansari) kada je letela za Međunarodni Svemirska stanica kao svemirski turista 2006. Rayyanah, biomedicinska istraživačica, stekla je diplomu biomedicinskih nauka na Univerzitetu Otago na Novom Zelandu, a magistrirala je i na Univerzitetu Alfaisal u Rijadu. Ima više od devet godina iskustva u istraživanju matičnih ćelija raka, tako da će u okviru predstojeće svemirske misije biti odgovorna za sprovođenje eksperimenata misije na ISS-u.

Prema novinskoj agenciji Saudijske Arabije, svrha misije je da zemlja razvije i iskoristi mogućnosti koje pruža svemirska industrija. Nacija Arapskog poluostrva pokrenula je svoj svemirski program 2018. godine kao deo programa Vizija 2030 saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Szalmana (Mohameda bin Salmana), koji ima za cilj da diverzifikuje zemlju od ekonomije fosilnih goriva i doprinese naučnim istraživanjima koja služe interesima ljudi. oblasti zdravstvene zaštite, održivosti i svemirske tehnologije.

Prva Saudijska u svemiru

Saudijska Arabija je pretrpela ogromnu promenu u poslednjem periodu, budući da prestolonaslednik svesno pokušava da promeni ultrakonzervativni imidž zemlje. Deo ove modernizacije je da bliskoistočna država želi da pošalje svoju prvu ženu astronauta u svemirsku misiju kasnije ove godine kako bi promenila strogi imidž kraljevstva.

Prestolonaslednik Mohamed otvorio je zemlji vrata niskotarifnih letova, a time i masovnog turizma, a iz reformi nije izostavio ni žene. Zahvaljujući njegovim inovacijama, 2018. godine Saudijkama je konačno dozvoljeno da voze i putuju u inostranstvo bez muškog staratelja, a njihov udeo na tržištu rada se više nego udvostručio, sa 17 odsto na 37 odsto, od 2016. godine.

Naravno, to ne znači da su žene konačno oslobođene ugnjetavanja u još uvek konzervativnoj Saudijskoj Arabiji. Na primer, muškarci trenutno mogu da prate i ograničavaju živote svojih ženskih članova porodice putem aplikacije , ali možda žene poput Rayyanah mogu da probiju stakleni plafon tako što će stvoriti ime za sebe i svoju zemlju svojim talentom i vrednim radom.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: gorodenkoff/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate